Rixt Geertsma van de Judo Kings met de gouden medaille.
Rixt Geertsma van de Judo Kings met de gouden medaille. Foto: Ingezonden

Eremetaal Judo Kings en FMT sport op toernooi

EMMEN - Door Judovereniging Vos werd zaterdag in Emmen een sterk internationaal judotoernooi georganiseerd. Met deelnemers uit Zweden, Noorwegen, Duitsland, Engeland en Zwitserland waren de poules goed gevuld. De Judo Kings en FMT Sport hoorden tot de deelnemers van deze Open Drentse kampioenschappen.

Vanuit de Judo Kings ging een vrij grote groep judoka's naar Emmen, in deze groep zaten een aantal jongere judoka's die puur voor de ervaring gingen, maar een groot gedeelte kwam ook echt naar Emmen voor de prijzen.

Goud werd er gewonnen door Rixt Geertsma uit Feanwâlden, zij wist met mooie worpen en goed tactisch spel alle tegenstanders uit te schakelen. Het zilver ging naar Berber Ludema en Gerard Wiegersma uit Dokkum, Mark Klokman uit Feanwâlden en Riemer Jelte Buwalda uit Bolsward.

Brons was het meest vertegenwoordigd, dit werd gewonnen door Milou Hendriks uit Grou, Rumaisa Ifrisan uit Drachten, Daphne de Jong uit Gytsjerk, Minke de Ruiter uit De Westereen, Amara Buwalda uit Bolsward en Brian Smid uit De Westereen.

Helaas geen medaille, maar zeker noemenswaardig waren Wesley Smid uit De Westereen, Boaz Elzinga uit Munein en Marc Veenstra uit Kollumerzwaag. Deze mannen hadden een enorme poule en wisten heel veel wedstrijden te winnen, maar verloren helaas de laatste wedstrijd om het brons.

FMT Sport gaat met goud en brons naar huis

Voor de judoka's van FMT Sport uit Oentsjerk/Feanwâlden was dit toernooi een pittige klus om te klaren op de mat. Door de internationale bezetting kwamen de judoka's geen gemakkelijke tegenstanders tegen. De poules bestonden uit gemiddeld twintig deelnemers.

Sil Velstra (12 jaar, tot 38 kilo) versloeg zijn deelnemers uit Nederland, Zweden en Engeland met redelijk gemak. In de finale had hij het lastiger, maar hij trok duidelijk aan het langste eind en was dus kampioen.

Dinand Trinks (11 jaar, tot 46 kilo) en Maartje Velstra (9 jaar, tot 32 kilo) moesten naast diverse winstpartijen ook een verlies incasseren en namen zodoende een dikke bronzen plak mee naar huis.

Judith Groothof (12 jaar, tot 61 kilo) kwam op haar eerste internationale toernooi dicht in de buurt, maar verloor de strijd om het brons.

Sven Moojen (12 jaar, tot 42 kilo) en Rick van Kammen (12 jaar, tot 38 kilo) zijn beiden nog jong en redelijk onervaren op dit niveau, maar knokten zich met technisch sterk judo tot een zevende plaats.