Roel van der Heide en Gail Gibbs hebben elkaar veel te vertellen. Vorig jaar bij de Lancaster-herdenking lukte dat niet.
Roel van der Heide en Gail Gibbs hebben elkaar veel te vertellen. Vorig jaar bij de Lancaster-herdenking lukte dat niet. Foto: Ingezonden

In de voetsporen van de Lancaster-bemanning

EARNEWALD - Donderdag 11 oktober ontmoetten Roel van der Heide, nabestaande van een Earnewâldster familie, en Gail Gibbs, dochter van bemanningslid Neal Mullins, elkaar bij het bezoekerscentrum de Alde Feanen. Gail kwam naar Friesland omdat zij de plek wilde bezoeken waar haar vader in de Tweede Wereldoorlog landde met een parachute.

In de nacht van 4 op 5 september 1942 vloog de Lancaster R5682 (Britse bommenwerper) met zeven man aan boord richting Duitsland. Hun doel: de Focke Wulf-vliegtuigenfabriek in Bremen bombarderen. Maar boven de waddeneilanden werden ze geraakt door de Duitse luchtafweer. Dan dwong hen koers te zetten naar het vaste land, om daar een noodlanding te maken.

De Duitse Luftwaffe op de vliegbasis van Leeuwarden had de bommenwerper al snel in gespot en stuurde een vliegtuig om het toestel uit de lucht te schieten. Het duurde daarna niet lang dat de bommenwerper neerkwam in de Alde Feanen. Vier van de zeven mannen overleefden de crash met een parachute.

Eén van hen was Neal Mullins. Hij kwam terecht op een weiland van de familie Van der Heide. Roel was toen een jaar oud en kan zich er niks van herinneren. De familie heeft uit onwetendheid de politie ingelicht, waarna Mullins werd gearresteerd.

Na zijn arrestatie ontmoette Mullins zijn crew-genoten bij het politiebureau in Drachten. Daarna werden ze naar verschillende gevangenenkampen geplaatst. Daar hebben ze tot het einde van de oorlog gevangen gezeten.

Tijdens de ontmoeting tussen Roel en Gail hebben ze de tentoonstelling 'Geraakt' bezocht in het bezoekerscentrum de Alde Feanen in Earnewâld. Deze tentoonstelling gaat over deze crash. Hierna hebben ze onder het genot van koffie elkaar verhalen verteld over de oorlog. Vervolgens liet Roel de plek zien waar Mullins landde. Tot slot maakten ze na een korte lunch een bezoek aan het monument de Zwaluwhaven, gebouwd ter herinnering aan deze gebeurtenis.

Over Neal Mullins

Mullins runde na de oorlog een restaurant in Florida. Daar is Gail opgegroeid. Ze vertelde dat haar vader een excentrieke persoonlijkheid was. Daarnaast was hij altijd alert op zijn omgeving en beschermend over zijn kinderen. Ook mocht hij graag een drankje, maar over de oorlog sprak hij niet vaak.

Hij ging graag naar de Britse hoofdstad Londen, want tijdens de oorlog vertrokken ze vanuit daar richting Europa. Maar zelf is hij nooit teruggekeerd naar het vasteland van Europa.

'Mijn vader heeft veel geluk gehad'


"Mijn vader heeft veel geluk gehad", vertelde ze, "want hij landde bij goede mensen en ging naar een kamp dat niet streng was." Gail wilde graag naar de plek toe waar haar vader is geland, omdat ze die locatie direct wilde beleven. Ze is daarom ook erg blij dat Roel wist waar dit was.