Het Peugeot Museum toont een mooie collectie oldtimers.
Het Peugeot Museum toont een mooie collectie oldtimers. Foto: Marieke Balk

Opening Peugeot Museum in Wirdum

WIRDUM - Het begon als een hobby. "Ga je mee kijken, ik heb een mooie oude Peugeot gevonden", zei Piebe Haaima tegen zijn vriend Hette Knijpstra. Piebe, die met zijn vrouw Fokje sinds 1981 aan het roer stond van familiebedrijf Haaima, is autoliefhebber in hart en nieren. De mooie oude Peugeot werd gekocht, en liefdevol gerestaureerd. En bij die ene oldtimer bleef het niet. Diverse zeldzame klassiekers kwamen op zijn pad, die allemaal terug gebracht werden naar hun oorspronkelijke staat. Klaar om weg te rijden.

Te bijzonder om voor je zelf te houden, vonden zowel Piebe Haaima als Hette Knijpstra. "Eigenlijk moet je ze mooi presenteren", zei Knijpstra. "Heb je een plan?", vroeg Haaima. Het resultaat, het Peugeot Museum, werd gisteren geopend in Wirdum, tegenover Auto Haaima. Saint Germain, een nostalgisch Frans pleintje, waar tussen de boulangerie en de kiosque, het dorpscafé en de lokale garage, een prachtige collectie oldtimers geparkeerd staat.

Maar niet alleen Franse sferen, Haaima laat ook zien stevig verankerd te zijn in Friesland, met een expositie van 14 schilderijen van Beb Mulder. Mulder maakte deze serie, 'de Leeuwarder serie', speciaal voor culturele hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

Tijdens de druk bezochte opening legde Rick Hermanns, directeur van Peugeot Nederland, de link tussen historie en toekomst, door de nieuwe Peugeot 508 mee te nemen. Onder luid applaus onthulden Fokje Haaima en Froukje Kaastra deze 'sneak preview' die nog niet eerder in Nederland te zien was. Het Peugeot Museum is op afspraak te bezoeken.