De verdachten lieten zich met een speciale zwarte bus naar Leeuwarden brengen, waar ze veel 
aandacht kregen van de pers.
De verdachten lieten zich met een speciale zwarte bus naar Leeuwarden brengen, waar ze veel aandacht kregen van de pers. Foto: Actief Media

Twee perspectieven, 34 verdachten 'voor 't hekje'

LEEUWARDEN - Maandag en dinsdag stonden de eersten van 34 Friezen voor de rechtbank die betrokken waren bij de snelwegblokkade van de A7 op 18 november vorig jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de zaak los van de zwarte pietendiscussie. De verdachten hebben met het versperren van een openbare weg de demonstranten tegen Zwarte Piet het demonstratierecht ontnomen. Voor het opzettelijk verstoren van een geoorloofde demonstratie staat maximaal twee maanden gevangenisstraf. Voor het opzettelijk blokkeren van een 'openbare landweg' kan zelfs maximaal negen jaar worden opgelegd.

Het gaat de verdachten en hun aanhang juist wél om Zwarte Piet. Daarin worden ze gesteund door betogers van buiten de provincie. Er hing maandagochtend onder de verdachten een jolige sfeer. Eén van de betrokkenen vroeg zijn vriendin in de hal van het gerechtsgebouw zelfs ten huwelijk. Met kennelijk succes.

De rechtszaak neemt vier of vijf dagen in beslag. Tot en met donderdag worden de verdachten gehoord. Donderdag mogen ook de anti-Zwarte Pieten- demonstranten in de rechtbank hun mening verklaren. Vrijdag komt de officier van Justitie met de strafeis. Als u de foto scant met de ActiefPlus-app, krijgt u de reportage van Omrop Fryslân te zien. Die mocht als enige filmen in de zaal.