Er zijn veel stroomkabels én veel zonnepanelen nodig bij Buitenpost.
Er zijn veel stroomkabels én veel zonnepanelen nodig bij Buitenpost. Foto: Ingezonden

Zonnepanelenpark Buitenpost "deze maand klaar"

BUITENPOST - Nog deze maand moet het lukken om het zonnepanelenpark bij Buitenpost gereed te krijgen. Dat verwacht woordvoerster Esther Terpstra van de exploitant Solarfields (Groningen en Eindhoven).

"Er moeten nog kabels worden getrokken en er moeten deels ook nog panelen worden gelegd. Daarna moet het geheel op het net worden aangesloten. We verwachten dat dit eind oktober moet kunnen", zegt mevrouw Terpstra.

De exploitant gaat er van uit dat de ruim dertigduizend zonnepanelen genoeg elektriciteit opwekken voor 3800 huishoudens. Inwoners van Achtkarspelen konden tot vorige week dinsdag als eersten mede-deelnemer worden, door obligaties te kopen. Daarna was het de beurt aan "iedereen in Nederland".

Binnen ongeveer een etmaal was het minimale streefbedrag van 250.000 euro gehaald. "Inmiddels is de inschrijving gesloten", zegt Terpstra. Hoe nu de verhouding is in aantallen obligatiehouders (mede-eigenaars) tussen Achtkarspelen en de rest van Nederland en Solarfields, verwacht Esther Terpstra later te kunnen melden. Solarfields exploiteert meer zonnepanelenparken in Noord-Nederland. Onder andere op bedrijventerrein De Kie bij Franeker en bij Marum (Groningen). Dit laatste wordt wellicht deze week op het net aangesloten.

De gemeente Achtkarspelen was de initiatiefnemer. Het weiland ten oosten van bedrijventerrein De Swadde en ten noorden van het spoor had de bestemming bedrijventerrein, maar werd niet als zodanig gebruikt.

De gemeente raakte als gevolg van een contractbepaling een miljoen euro kwijt aan het project, maar verdient er op termijn ook aan.

Het zonnepanelenpark bij Buitenpost wordt nu aangelegd.