Friezen in de Eerste Wereldoorlog

DOKKUM - In het kader van de 'Maand van de Geschiedenis 2018' is er zaterdag 13 oktober vanaf half elf een lezing in de bibliotheek in Dokkum over Friezen in de Eerste Wereldoorlog. Kees Bangma schreef hier een boek over en vertelt er over in de bibliotheek.

In deze lezing schetst Kees Bangma, auteur van 'Friesland en Friezen in de eerste wereldoorlog', een uniek beeld van deze vergeten oorlogsjaren aan de hand van wat gewone mensen meemaken. Laat u meenemen in de verhalen van de gemobiliseerde Rienk Prins uit Sybrandahuis, de Belgische kaatser August van Lierde, de in Dokkum begraven Belgische militair Frans Bosmans, de door een zeemijn omgekomen Wierumer visser Willem van der Zee en tientallen anderen die na honderd jaar hun eigen plaats in de Friese geschiedenis krijgen.
De entree bedraagt vijf euro voor leden en € 7,50 voor niet-leden.

Op donderdag 18 oktober vanaf half twee is er een rondleiding in het Streekarchief, gevestigd in hetzelfde gebouw als de bibliotheek. Hierbij worden twee thema's centraal gezet: 'Opstand' en 'Op stand'. Bij dit laatste zijn tekeningen en prenten te zien van onder andere huizen van oude notabelen van Dokkum, die op stand leefden. Daarnaast vertellen medewerkers over het Dokkumer doodkistenoproer van 1716 en kunt u een rondleiding krijgen in het archief en de kluis.

Graag aanmelden voor de activiteiten. Dit kan via de website ontdekdebieb.nl, via de balie van de bibliotheek of tel. 088-1656123.