Opsterland kan financieel vooruit

BEETSTERZWAAG - De gemeente Opsterland wil meer woningbouw, investeren in aantrekkelijke dorpen en per dorp een duurzaamheidsplan. Dit moet in 2035 leiden tot productie van 450.000 MWuur duurzame energie, vooral met zonnepanelen.

Dit is op te maken uit de begroting 2019-2022. Het financieel grootste knelpunt is, zoals in veel Nederlandse gemeenten, het sociaal domein. De gemeente sluit zich aan bij de landelijke lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, om meer geld van de rijksoverheid te krijgen voor dit onderdeel van het gemeentelijke takenpakket.

Wethouder Rob Jonkman: "Naast een lobby richting het rijk willen wij zelf vooral inzetten op preventie en samenwerking binnen 'de keten'. Hierdoor verwachten we de tekorten binnen het sociale domein over een paar jaar te beperken."

Qua lokale heffingen verwacht het college volgend jaar ruim één procent meer te innen dan in de gewijzigde begroting van 2018, maar iets minder dan werd geïnd in 2017. De gemeente verwacht in 2019 bijna een kwart miljoen euro structureel over te houden, in 2020 en 2021 ruim een half miljoen euro en in 2022 ruim een miljoen euro.

Inspraak mogelijk

Inwoners en belanghebbenden mogen maandagavond 15 oktober inspreken bij de gemeenteraad over de begroting.
Woensdag 17 oktober is er een oriënterende raadsvergadering en op woensdag 5 november moet de begroting definitief worden vastgesteld.