Bauke van der Heide, fractievoorzitter van de FNP in Ferwerderadiel.
Bauke van der Heide, fractievoorzitter van de FNP in Ferwerderadiel. Foto: Ingezonden

FNP-raadslid Van der Heide overleden

FERWERT - FNP-fractievoorzitter Bauke van der Heide (77) had graag de laatste raadsvergadering van Ferwerderadiel - donderdag 6 december - bij willen wonen. Maar als gevolg van een ongeneeslijke ziekte is hij vrijdag 28 september overleden en vrijdag 5 oktober begraven. Van der Heide was sinds 1982 actief in de gemeentepolitiek van Ferwerderadiel.

"In filosoof fan de klaai en in rinnend argyf", noemt FNP-wethouder Jaap Hijma hem. Van der Heide was raadslid in de jaren tachtig (1982 tot 1986) en vanaf 1990 tot zijn overlijden. De laatste raadsvergadering die hij nog bijwoonde was op donderdag 19 juli.
Van der Heide vormde lang een eenmansfractie, maar in 2006 kreeg de FNP een tweede zetel en vanaf 2010 tot heden mocht de FNP bovendien een wethouder leveren. Van der Heide moest daar aan wennen: van oppositie- naar coalitiepartij. Hij had in al die jaren veel kennis opgebouwd en een groot netwerk van mensen in de gemeente. Zijn specialismen waren ruimtelijke ordening, verkeer, kunst en cultuur. Na veel vijven en zessen ging Van der Heide akkoord met de gemeentelijke herindeling.
De fractievoorzitter is nu Lisette Akkerman uit Ferwert, het nieuwe FNP-raadslid wordt Marco Kramer uit Hallum.