Opening groene schoolplein Brede School

DRACHTEN - Donderdag 4 oktober is het feest bij Brede School De Drait in Drachten, want dan wordt officieel het nieuwe schoolplein en het gemeentelijk speelveld heropend.

De afgelopen periode heeft het schoolplein en de schoolomgeving een metamorfose ondergaan met als doel de omgeving te vergroenen. Op geheel ludieke wijze zal Robert Bakker, wethouder van Gemeente Smallingerland, samen met een aantal leerlingen het schoolplein openen. Namelijk door het planten van een heuse wensenboom. Afgelopen periode is er hard gewerkt aan de vernieuwde schoolpleinen. Vanuit de gedachte 'natuurlijk spelen' is het schoolplein en de omgeving opnieuw ingericht. Uit onderzoek blijkt dat een goede speelomgeving heel veel voordelen heeft: het daagt uit tot meer beweging, kinderen komen op een speelse manier in aanraking met natuur, het ontspant, minder pestgedrag op scholen en het bevordert de motorische en sociale ontwikkeling.

De realisatie bleek een mooie samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten, ouders, Snoek Puur Groen en Gemeente Smallingerland te zijn. Zo zijn er twee moestuinen aangelegd waar leerlingen een handje bij hebben geholpen, zijn er speelelementen van natuurlijk materiaal toegevoegd en er is een groot deel van de tegels vervangen door groen. De tegels zijn vervolgens weer gebruikt om zitranden van te maken. Operatie Steenbreek Smallingerland daagt leerlingen, ouders en omwonenden uit een tegel uit eigen tuin mee te nemen en deze in te ruilen voor een plant. Met de tegels wordt een insectenhotel gebouwd op het schoolplein, om de biodiversiteit te stimuleren.