Regio hoopt op 27,5 miljoen euro uit 'Den Haag'

DOKKUM - Deze of volgende maand wordt bekend of Noordoost Fryslân mee mag doen bij het verdelen van de circa 950 miljoen euro voor 'regionale opgaven' in Nederland. Noordoost Fryslân heeft 27,5 miljoen euro aangevraagd en wil zelf dertig miljoen investeren.

Met die bijna zestig miljoen euro - tot 2025 - hopen de betrokkenen een economische groei van vierhonderd miljoen euro te realiseren, dankzij het zogeheten vliegwieleffect: door in eerste instantie vooral te investeren in de vier sectoren met de meeste groeipotentie, moeten andere sectoren als het ware meegetrokken worden. Die vier sterkste (of 'stuwende') sectoren zijn: agrifood, metaalindustrie en overige (maak)industrie, bouwnijverheid en recreatie en toerisme. Vernieuwing en ondernemerschap zijn belangrijke methodes om economische groei in de regio tot stand te brengen.

Daarom wordt gewerkt aan een 'campus voor bouwen en nieuwe materialen', een gezamenlijke ondersteuningslocatie voor de metaal en aan het project 'Fjildlab' voor de landbouw. Voor dit alles is vorige week maandag door 42 betrokken organisaties, overheden en bedrijven 'Regiodeal II' in Dokkum ondertekend.