Workshops Monnikenwerk in klooster

RINSUMAGEAST - In oktober staat het thema Monnikenwerk centraal bij Stichting klooster Claercamp. Daarom biedt zij twee verschillende workshops aan in het steunpunt van Rinsumageast. Zaterdag 6 oktober is de workshop middeleeuws schilderen en twee weken later op zaterdag 20 oktober gaan de cursisten Middeleeuws schrijven.

Speciaal voor de workshops is in het steunpunt een scriptorium ingericht. Het scriptorium is de ruimte in een klooster waar monniken verschillende teksten en boeken overschreven en vertaalden. In het scriptorium maakten de monniken ook hun prachtige kunstwerken en schilderingen op perkament. Tijdens de workshop Middeleeuws schilderen wordt gewerkt met pigmenten en een stukje perkament om de kunst van het Middeleeuws schilderen te ervaren. In de Gotische periode (ruwweg 1150 tot1549) schreven monniken teksten in de bijbel met onder andere het lettertype de Textura. In de workshop Middeleeuws schrijven leren deelnemers alles over de grondbeginselen van dit Middeleeuwse schrift. Vervolgens gaan de bezoekers aan de slag om een quote te schrijven zoals de monniken dat vroeger deden, maar dan met de materialen van nu.

Deelname kost 17.50 euro tegen contante betaling. De workshops duren van 13.30 tot 15.30 uur. Opgeven kan via atelierpenwurk@gmail.com of via info@kloosterclaercamp.nl. Vermeld bij opgave zowel de datum als de titel van de workshop. Deelname is inclusief materialen en een bezoek aan het kloostermuseum. Er is plaats voor maximaal zes personen.