Jonkerslân, een kunstwerk van Wijke van der Bij uit Grou. Scan ook de foto met de ActiefPlus-app voor meer informatie over de expositie.
Jonkerslân, een kunstwerk van Wijke van der Bij uit Grou. Scan ook de foto met de ActiefPlus-app voor meer informatie over de expositie. Foto: Ingezonden

Jubileum-expositie Holt in Schierstins Feanwâlden

FEANWALDEN - De kunstenaarsvereniging Holt houdt haar Friese jubileumexpositie tot en met 4 november in de Schierstins in Fean wâlden. Het twintigjarige Holt, Vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers, toont in het eeuwenoude landhuis vooral houtsneden, maar ook linosneden.

Holt bestaat uit 22 kunstenaars uit de drie noordelijke provincies. Zij maken prenten (grafiek) door middel van ambachtelijke hoogdruktechnieken, zoals houtsnede, linosnede en gravure. Daarnaast onderzoeken de kunstenaars de oude hoogdruktechnieken en experimenteren ze met nieuwe methoden en materialen. Ze wisselen kennis en ervaringen uit. Er ontstaan binnen de vereniging kleine samenwerkingsverbanden. De individuele stijlen en werkwijzen lopen erg uiteen: zowel abstract als figuratief, zwart-wit of kleurig, grof of juist heel fijn gesneden.

Juist nu er zoveel veranderingen binnen de kunst plaatsvinden door de nieuwe digitale mogelijkheden is het behoud van kennis over de oude hoogdruktechniek belangrijk. Dat betekent niet dat Holt zich afsluit voor die vernieuwingen; er wordt juist volop geëxperimenteerd met nieuwe materialen en methoden. Kennis en ervaring worden uitgewisseld en er wordt zowel gezamenlijk als individueel geëxposeerd. Holt hield eerder een jubileumexpositie in het Groningse Eenrum en aan het einde van het jaar is de slotexpositie is in de stad Groningen (Forma Aktua), vanaf 13 december.

De openingstijden van De Schierstins zijn dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur, met uitzondering van concerten, lezingen en zaalverhuur.

Verder zijn er de vaste exposities 'Het Laatste Friese Torenkasteel' en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen.