Djoke Boersma 40 jaar voor de klas

BURGUM - Op de christelijke basisschool De Reinbôge werd anderhalve week geleden niet alleen afscheid genomen van muziekleraar Keimpe van der Meer, maar ook van Djoke Boersma. Zij heeft veertig jaar voor de klas gestaan.

Ze heeft op diverse scholen gewerkt: een jaar aan de Burgemeester W.M. Oppedijk van Veenschool in Hurdegaryp, toen aan de Hendrik Algraskoalle, ook in Hurdegaryp. Daar werkte ze fulltime, 23 jaar, "meastal foar de twadde klasse, wat no groep 4 is." Ze gaf alles, dus niet alleen rekenen en taal, maar ook gymnastiek en muziek. "Gymnastyk sit tsjintwurdich net mear yn de oplieding, dêr moast no in ekstra oplieding foar folgje, dat ek ekstra jild kostet."

De digitalisering, ook van het onderwijs, heeft ze toegejuicht. "It wurkjen mei it digiboerd is in stik makliker as mei in televyzje en mei in videorecorder. Mar dat no ek de groepen 3 en 4 al mei digitale apparaten wurkje, dat giet my te fier. Bern moatte ek bewege en harren motoryk oefenje", vindt Boersma.

Door daling van het leerlingentdal moest ze les geven aan kleuters, "Dat lei my net echt. De âldere bern wat leare, dat leit my better." Ze kwam vervolgens in Ryptsjerk voor de klas, met combinatiegroepen: 3 en 4, 5 en 6 en 7 en 8. De afgelopen bijna tien jaar stond ze in Burgum voor de klas, de laatste jaren nog drie dagen per week. Bovendien was ze tijdens haar loopbaan ook actief in de medezeggenschapsaad en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Maar wat gaat ze nu doen? "Ik sjoch wol. Der is noch in tún dêr´t it nedige oan gebeure moat."