Na afloop van de WAD-film kon men  in het WTC-Expo in Leeuwarden nog even nagenieten.
Na afloop van de WAD-film kon men in het WTC-Expo in Leeuwarden nog even nagenieten. Foto:

WAD-film vanaf deze week in de bioscopen

DRACHTEN / LEEUWARDEN - Zonder subsidie heeft natuurfilmer Ruben Smit het voor elkaar gekregen: een ruim anderhalf uur durende film over het Nederlandse Wad. Deze week gaat de film in roulatie. Afgelopen maandag en dinsdag waren de drukbezochte premierevoorstellingen in het WTC Expo in Leeuwarden.

'WAD; overleven op de grens van water en land' is een ode aan het Waddengebied. Bioscopen in onder andere Drachten, Leeuwarden en Sneek brengen de film vanaf donderdag 4 oktober. WAD is de eerste lange natuurfilm over het Nederlandse Waddengebied. Ruben Smit en zijn mensen (vijftien, soms twintig man) hebben driehonderd dagen door het Waddengebied gezworven en gefilmd. Dat leverde 500 uur beeld op. Daarvan is 93 minuten geselecteerd voor de film. Ook zijn veel foto´s geschoten, waarmee een compleet boek is gevuld.

Extra bijzonder zijn de prachtig in beeld gebrachte effecten van wind, water en zand, zoals je die in het Waddengebied aantreft. Onder water filmen was in de troebele Waddenzee een grote uitdaging. Maar mede omdat mosselen het water zuiveren, was dit toch mogelijk. En met speciale technieken is het microleven in beeld gebracht. Maar ook de jacht van de slechtvalk, de geboorte van zeehonden in het wild, eindeloze sterrenhemels, fenomenen zoals springtij, noorderlicht en een bevroren ijszee passeren de revue.

Dat komt samen met het geluid, wat je letterlijk meeneemt onder het ijs, in het zand en op het wad. Je hoort het geluid van het gras zoals het bergeendje dat ook hoort. De muziek is speciaal gecomponeerd voor de film en tijdens de montage. Daarbij is nauw samengewerkt met diverse Nederlandse topmuzikanten, zoals Nynke Laverman, Lavinia Meijer, Martin Fondse, Sytze Pruiksma en Sofia Dragt.

Alleen de kou, de hitte en de geuren krijg je niet mee. Daarvoor moet men toch naar het Waddengebied zelf.
De film is deze week in elk geval te zien in De Bios in Drachten en Heerenveen, in Tivoli en Cinema in Leeuwarden en in Cine Sneek in Sneek. Er wordt gewerkt aan vertoningen op de Waddeneilanden.