Aaltje Rispens vertegenwoordigt op 9 oktober Rotaryclub Lauwersland in De Colle in Kollum.
Aaltje Rispens vertegenwoordigt op 9 oktober Rotaryclub Lauwersland in De Colle in Kollum. Foto: Actief Media

Broodfonds: sociaal vangnet voor zelfstandigen

KOLLUM - Rotary Club Lauwers land organiseert in samenwerking met De BroodFonds Makers op dinsdag 9 oktober in de Colle in Kollum een voorlichtingsbijeenkomst over broodfondsen. De broodfondsen zijn de laatste tijd veel in de publiciteit. Maar wat is een broodfonds eigenlijk?

Een broodfonds is een groep ondernemers (25 tot 50 personen) die elkaar steunen wanneer één van hen arbeidsongeschikt wordt. Het Broodfonds werkt volgens het schenkkring-principe. Dat betekent dat iedere deelnemer van een broodfondsgroep maandelijks een bedrag stort op een persoonlijke rekening. Bovendien wordt een gezamenlijke rekening geopend; dit geld is bestemd voor de gezamenlijke uitgaven, zoals administratiekosten. Wanneer iemands inkomen wegvalt door ziekte of arbeidsongeschiktheid, krijgt hij van de andere deelnemers maandelijks een bedrag geschonken.

Waarom geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is duurder dan een broodfonds. Met name omdat een verzekering ook een bedrijf is dat zijn werknemers en gebouwen moet kunnen betalen. Een ander voordeel van een broodfonds is dat de zelfstandige zelf het geld beheert, waarmee schenkingen van worden betaald.

Vanaf een maand na het begin van de ziekte kun je schenkingen ontvangen. De deelnemers kiezen bij aanvang de hoogte van de te ontvangen schenking bij ziekte. Dit is gerelateerd aan je netto bedrijfswinst en het inkomen dat je maandelijks nodig hebt. Er kan gekozen worden uit verschillende niveaus. Hoe hoger de te ontvangen schenking, hoe hoger de maandelijkse inleg moet zijn. Alle deelnemers verplichten zich samen tot het betalen van de schenking aan een deelnemer die ziek is geworden.

Hoelang krijgt een ongelukkige deelnemer schenkingen?

Een deelnemer die arbeidsongeschikt raakt, krijgt maximaal twee jaar schenkingen. In die tijd krijgt hij de mogelijkheid om rustig na te denken over hoe hij (of zij) zijn (of haar) bedrijf moet voortzetten.

Er zijn al bijna meer dan 400 broodfondsgroepen

Ben je een zelfstandige en woon je in de omgeving van Kollum en Buitenpost? Kom langs! Je krijgt deze dinsdagavond 9 oktober alle informatie over het Broodfonds en er is ruim gelegenheid om vragen te stellen. Er zal ook de mogelijkheid zijn kennis te maken met andere geïnteresseerden. Misschien kom je mensen tegen uit je netwerk of omgeving. Bij voldoende belangstelling ontstaat op deze avond (of een volgende) een nieuw broodfonds?

Wie wil komen: graag eerst inschrijven, zie www.bflauwersland.nl of www.broodfonds.nl.