De getekende vertelplaat 'Zinspinsels' van Charlotte Dematons gaat naar alle basisschoolleerlingen.
De getekende vertelplaat 'Zinspinsels' van Charlotte Dematons gaat naar alle basisschoolleerlingen. Foto: Videobrouwers

Charlotte Dematons tekent vertelplaat

LEEUWARDEN - De bekende kinderboekenmaker Charlotte Dematons heeft woensdag 19 september in talenpaviljoen MeM het eerste exemplaar van de door haar getekende vertelplaat 'Zinspinsels' overhandigd aan gedeputeerde Sietske Poepjes. Dematons illustreerde de plaat in opdracht van de Friese bibliotheken, die 'm cadeau geven aan de ruim 56.000 basisschoolleerlingen in Fryslân.

Vaak wordt gesproken over de technische kant van taal, maar de bibliotheken leggen graag de nadruk op het plezier van taal. In nauwe samenwerking met Culturele Hoofdstadproject Lân fan taal hebben ze daarom Zinspinsels ontwikkeld. De plaat toont in tekst en vooral beeld wat taal allemaal is. Met taal kun je je uiten en met taal laat je zien wie je bent.
Charlotte Dematons, bekend van de boeken 'Sinterklaas' en 'Nederland', werd benaderd om taal te verbeelden. Die vond de opdracht niet meteen makkelijk. Dematons: "Mijn eerste reactie was: taal, hoe kun je dàt nou tekenen? Maar na veel gepraat kwamen we er helemaal uit." Zoals in het eerdere werk van Dematons, valt er veel te ontdekken op de plaat. Zo steelt een kaboutertje allemaal letters. Op de achterkant staan grote en kleine opdrachtjes die kinderen met hun leerkrachten en ouders uitnodigen te spelen met taal.

De plaat wordt door de leesconsulenten van de bibliotheken naar alle basisscholen in de provincie gebracht. Bij scholen die meedoen met de Bibliotheek op School wordt ook een introductieles gegeven. Zinspinsels kan in de klas worden gebruikt en mag mee naar huis. Wie meer wil weten of doen, kan terecht op zinspinsels.nl. Daar staat onder meer een digitale versie met links naar filmpjes, boektitels, weetjes en extra opdrachten.