Raad ongerust: 3,5 miljoen euro verlies

BURGUM - Een verlies van 3,5 miljoen euro en voor de derde, achtereenvolgende keer geen goedkeuring van de accountant voor de jaarrekening. Ziedaar een dubbele reden voor grote ongerustheid van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel.

"Mea culpa" sprak wethouder Rommert Dijk (FNP) nadat alle fracties zich kritisch hadden uitgelaten over de gang van zaken. Hij beloofde een plan van aanpak op te stellen en nog voor de begrotingsbehandeling naar de raad te sturen.
VVD-fractievoorzitter Dineke Wagenaar spande de kroon wat de kritiek van de raad betreft. Ze had het zelfs over 'boekhoudfraude'. Maar dat woord trok ze in tweede instantie, na kritiek van onder andere burgemeester Jeroen Gebben en ChristenUnie-raadslid Douwe Hooijenga weer in. Wagenaar las een tekst voor van haar collega Sjaak Hoekstra, die voor z'n werk in het buitenland zat. Volgens de VVD is de gemeente al zeker dertien jaar aan het potverteren. De financiƫle reserves zijn geslonken van 56 miljoen euro in 2004 naar ruim twintig miljoen in 2017. "As wy sa trochgeane, sitte wy meikoarten op it sinjaalnivo fan 15 miljoen euro reserve!"

FNP-er Piet Reitsma ging hier fel tegenin. "De gemeente is gjin bank. It wie ek gjin 'potverteren'. mar ynfestearjen. Wy binne der foar de mienskip. De gemeente is net in bedriuw." Ook burgemeester Gebben had een dergelijke reactie op de inbreng van de VVD. Verrassend was dat ondanks de felle kritiek, de beide wel aanwezige VVD-raadsleden uiteindelijk wel instemden met de Jaarrekening 2017.