Noodopvang Drachten wordt half jaar verlengd

DRACHTEN - De gemeentelijke financiering van de noodopvang voor de zogeheten uitgeprocedeerde asielzoekers in Drachten wordt met een half jaar verlengd. De afgelopen jaren was dat steeds met een jaar. De kosten op jaarbasis zijn circa 130.000 euro, op basis van 30 personen.

Maar met het oog op de eindigheid van een landelijke noodopvangregeling per 1 januari 2019 en te verwachten ontwikkelingen op rijksniveau, wil het huidige college van b. en w. van Smallingerland de bestaande financiering niet verder verlengen dan met een half jaar.

De betreffende asielzoekers moeten aan vier voorwaarden voldoen: 1. Hun laatste verblijf was in het asielzoekerscentrum (azc) in Drachten. 2. Ze hebben een geldige 'verblijfstitel', of werken mee aan terugkeer naar het land van herkomst. 3. Ze moeten geen recht (meer) hebben op verblijf in een azc. 4. De betreffende asielzoekers moeten bereid zijn, hun persoonlijk dossier over te dragen aan stichting Vluchtelingenwerk Noord Nederland (VNN), om de juridische gang van zaken te beoordelen.

Een interkerkelijke werkgroep beheert de beide gebouwen waarin de asielzoekers verblijven.