Voorzitter Gijs Lokhorst ziet dit seizoen goede mogelijkheden voor de 
eerste selectie van Drachtster Boys.
Voorzitter Gijs Lokhorst ziet dit seizoen goede mogelijkheden voor de eerste selectie van Drachtster Boys. Foto: Jan Tibbesma Fotografie

"Drachtster Boys staat midden in de samenleving"

DRACHTEN - De eerste selectie van Drachtster Boys miste vorig seizoen de promotie naar de hoofdklasse. Voorzitter Gijs Lokhorst vindt dat de selectie minstens zo goed is als vorig jaar en denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de club vanuit de eerste klasse terugkeert naar een hoger niveau. "Het voetbal staat voorop, maar de club heeft ook een maatschappelijke functie", zegt Lokhorst.

Door Jelle Jeensma

Nogal eens wordt onderschat hoe belangrijk een grote club als Drachtster Boys is voor de voetballers, vindt Lokhorst. "We hebben zo'n zevenhonderd jeugdleden. Onze regiofunctie wordt steeds breder, de jeugdspelers komen niet alleen uit Drachten, maar ook uit omringende plaatsen. Drachtster Boys heeft een opvoedkundige taak, zo zien we dat zelf. Het is beter dat jongeren sporten en bewegen en hun tijd niet op straat doorbrengen. Door een teamsport leren ze te accepteren en doordat ze samen optrekken creëren ze teamgeest. Al onze standaard jeugdteams spelen op divisieniveau. We investeren in talentvolle jeugd. Veel spelers uit onze jeugdafdeling halen de eerste selectie. De grootste talenten zijn interessant voor clubs die op een hoger niveau spelen. Er staan hier regelmatig scouts langs de lijn. Als vertrokken spelers willen terugkeren bij Drachtster Boys zijn ze altijd welkom."

Drachtster Boys investeert in de eigen jeugd en dat zorgt voor continuïteit en doorstroming van talent, zegt. Lokhorst. "We hebben een goede jeugdopleiding, met Dienko Dijk als hoofd opleiding voor de onderbouw en Uilke Damstra voor de bovenbouw. Trainers krijgen bij Drachtster Boys goede opleidingsfaciliteiten." Niet alleen de prestatieteams zijn belangrijk voor de vereniging, zegt Lokhorst. "Ook voor de recreatieve teams moet alles goed geregeld zijn. Drachtster Boys is meer dan een voetbalclub en staat midden in de samenleving. het is een ontmoetingsplek voor verschillende generaties."

Drachtster Boys neemt ook maatschappelijk haar verantwoordelijkheid serieus. Lokhorst noemt een paar voorbeelden. "Er gaat speelgoed naar de stichting Dok16, die zich inzet voor minder bedeelde gezinnen. En er is voetbalkleding naar Afrika gegaan. We hebben ook oog voor de veiligheid van onze leden. Daarom hebben we de fietsverlichting van de voetballers bij het sportveld gecontroleerd. Wie niet door de controle kwam hebben we een goed functionerende verlichting gegeven."

Gijs Lokhorst is de dertiende voorzitter in de zeventigjarige historie van Drachtster Boys. "Ik ben de eerste voorzitter die op niveau heeft gevoetbald", zegt Lokhorst, die ook bij andere clubs als speler actief was. "Het besturen van een voetbalvereniging is niet zo gemakkelijk", vindt Lokhorst, in het dagelijks leven bestuurder van vakbond CNV. "Drachtster Boys is geen rijke club, maar we hebben een goede sponsorgroep, die nog steeds groeit. Een sporthal bij onze accommodatie zou een grote aanwinst zijn, dan kan ook binnen worden gesport. Dat is een wens voor de toekomst."

Drachtster Boys viert dit jaar het zeventigjarig jubileum. "Een deel van de expositie in ons clubhuis is permanent te bekijken op panelen", vertelt Lokhorst. Over de sportieve toekomst van Drachtster Boys maakt hij zich geen zorgen. "Deze selectie heeft de goede drive om te presteren. De spelers zijn gretig en leergierig en willen met hoofdtrainer Hans van der Ploeg prijzen winnen." Drachtster Boys speelt zaterdag thuis tegen Broekster Boys.