Zeker negen partijen bij raadsverkiezing 21-11

DOKKUM - Van negen politieke partijen is het nu zeker dat ze meedoen aan de raadsverkiezing van 21 november voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. Voor 8 oktober moeten de partijen hun kandidatenlijsten hebben ingeleverd.

De negen partijen zijn, alfabetisch: CDA (Christen-Democratisch Appèl), ChristenUnie, ELP-NEF (Eerste Lokale Partij Noardeast-Fryslân). FNP (Fryske Nasjonale Partij), Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân, PvdA (Partij van de Arbeid). S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân), VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) en de Waddenpartij.

Nieuwe partijen moesten zich voor 27 augustus registreren voor de verkiezingen van Noardeast-Fryslân. Partijen die al geregistreerd waren, bijvoorbeeld omdat ze landelijk of provinciaal actief zijn, hoefden dit niet. Het kan dus zijn dat zo'n partij zich op het laatste moment (voor 8 oktober) nog aanmeldt om mee te doen aan de verkiezingen in Noardeast-Fryslân.
De nieuwe raad krijgt 29 zetels. Deze zal met ingang van de installatie vergaderen in de raadszaal van het gemeentehuis in Kollum. De nieuwe gemeente ontstaat door fusie van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.