Enkele studenten presenteren hun ontwerp voor een LYTShûske in het Bûtenfjild.
Enkele studenten presenteren hun ontwerp voor een LYTShûske in het Bûtenfjild. Foto: Ingezonden

Tachtig Friese Poort-studenten in het Bûtenfjild

FEANWALDEN - Tachtig eerstejaars-studenten bouw en infra van alle vier vestigingen van ROC Friese Poort startten het studiejaar 2018-2019 met een gezamenlijk duurzaam introductieprogramma. "Dit programma bestaat uit veldwerk en een praktijkopdracht van Stichting Wetterwâlden", legt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort uit.

Woensdag 5 september 2018 kwamen de studenten bij elkaar op landgoed Mariahoeve in Feanwâlden. Ze gingen kamperen, maar ook het gebied wandelend, fietsend en varend ontdekken. "Dit als voorbereiding op de Challenge LYTShúske", vertelt Oege Hiddema van Wetterwâlden Bûtenfjild.

Op deze manier verplaatsten de studenten zich in de toerist en maakten zij kennis met de ideeënwereld van Romke Kinderman, die bij zijn onder water gezette landerijen duurzame overnachtingsmogelijkheden wil realiseren. Bovendien kregen de studenten inspiratie van ecoloog Eddy Wymenga, die vertelde over nieuwe isolerende bouwstoffen zoals de lisdodde. Ook brachten de studenten een bezoek aan De Omleiding, een boerenbedrijf waarvan Annemarije Morssink een recreatiebedrijf heeft gemaakt.
Vrijdag 7 september gingen de studenten aan de slag met de Challenge (uitdaging) van Stichting Wetterwâlden in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam, onder begeleiding van Frysklab. "We zijn op zoek naar een eigentijdse variant van de vroegere trekkershut inclusief aanlegsteiger en bestrating", meldt Oege Hiddema van Wetterwâlden Bûtenfjild.

Aan het eind hadden de studenten twaalf bruikbare ideeën. Zonnepanelen maken daar 'standaard' deel van uit. De komende weken werken de studenten hun ideeën uit in hun lesprogramma's tot haalbare concepten.