CDA en FNP: 'sportclubs helpen'

DOKKUM - Het CDA in Noardeast Fryslân en de FNP in Achtkarspelen willen dat die gemeenten sportclubs gaat ondersteunen bij de aanvraag van subsidies. "De inzet van vrijwilligers is belangrijk voor sportclubs, maar omdat zij het al druk genoeg hebben, moet de gemeente helpen", melden de CDA-ers.

Reden voor deze oproep van het CDA in Noardeast Fryslân en van de FNP in Achtkarspelen is een nieuwe subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is 87 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen amateur-sportclubs extra subsidie krijgen voor het bouwen en onderhouden van gebouwen en velden, maar ook voor de aanschaf van nieuwe sportmaterialen. Voor de Haagse subsidiepot geldt: op is op, vandaar het verzoek haast te maken. De CDA-fractie roept het college van b. en w. op om de subsidie onder aandacht te brengen bij de sportclubs. Want met de subsidie kunnen sportclubs investeren in de toekomst van de vereniging.

"In onze nieuwe gemeente Noardeast Fryslân zijn maar liefst 13.000 mensen lid van een sportvereniging. En dat moeten we koesteren", vindt het CDA. "Sport is gezond, het geeft 'wille', het brengt mensen bij elkaar, versterkt de mienskipszin en het draagt bij aan de leefbaarheid in de buurt en het welzijn van mensen. De nieuwe subsidie kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren." FNP-raadslid IJde van Kammen stelt b. en w. van Achtkarspelen ook voor - via schriftelijke vragen - om zich in te zetten voor het verkrijgen van de rijkssubsidie voor sportclubs.