De ontwikkeling van de communicatie van een kind is immens belangrijk.
De ontwikkeling van de communicatie van een kind is immens belangrijk. Foto: Ingezonden

Week van de TOS in Leeuwarden

LEEUWARDEN - In de eerste (school)jaren is de ontwikkeling van de communicatie van een kind immens belangrijk. Zegt een kind erg weinig? Of is het slecht verstaanbaar? Dan kan er sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Er zijn veel meer kinderen met TOS dan met autisme of ADHD. Toch is TOS minder bekend, terwijl het grote gevolgen heeft voor het kind. Het is belangrijk om TOS zo vroeg mogelijk te signaleren zodat de achterstand nog kan worden ingehaald. Met een 'week voor de TOS' van 21 tot en met 28 september vergroten we de kans om een onzichtbare TOS te herkennen. In deze week worden diverse activiteiten georganiseerd in Leeuwarden e.o., zowel voor ouders en hun kind als voor professionals onder het motto 'Als taal geen feestje is'. Op 21 september start de week met een symposium voor professionals binnen de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Opgave kan via de website: www.kentalis.nl/symposium. Op 23 en 26 september zijn er kindervoorstellingen in Talenpaviljoen MeM. Locatie: Groeneweg 1, 8911 EH Leeuwarden.

Op vrijdagavond 28 september organiseert TOSKOMPAS een 'Oudercafé, voor ouders die zich zorgen maken om de spraak- taalontwikkeling van hun kind en voor ouders van kinderen met TOS. Start: 19.30 uur. Locatie: Talenpaviljoen MeM, Groeneweg 1, Leeuwarden.

De organisatie van de TOS-week is in handen van Pento en Kentalis (organisaties voor zorg en speciaal onderwijs voor auditief en communicatief beperkte mensen) in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen.