Na de officiële toespraken mochten de kinderen 'champagne' drinken en bellen blazen.
Na de officiële toespraken mochten de kinderen 'champagne' drinken en bellen blazen. Foto: Actief Media

'Nieuwe' school in Tytsjerk: 'De Romte'

TYTSJERK – Onder grote belangstelling van alle schoolkinderen en vele van hun ouders is maandagochtend de tweede 'ontmoetingsschool' van Tytsjerksteradiel geopend. De eerste werd een uur eerder feestelijk in gebruik genomen, in Eastermar.

Van een nieuwe school is overigens (nog) geen sprake. De school 'De Romte' zit in de Master Fennemaskoalle, mede dankzij een bijgeplaatst noodgebouw. Er moet nog een nieuw gebouw komen, "leafst sa gau mooglik", zegt directeur Astrid Landman. Omdat de 'bovenschoolse' directeur Theunis Wagenaar van OPO Furore én de wethouder van onderwijs André Bouman van Tytsjerksteradiel bij beide festiviteiten werden verwacht en 'Eastermar' zich al eerder had gemeld, was het feestje in Tytsjerk een uurtje later: half tien.

De Master Fennemaskoalle in Tytsjerk biedt nu ook onderdak aan PCBO-leerlingen. Beide scholen, de Master Fennemaskoale en de christelijke basisschool It Lemieren, zijn gefuseerd tot 'ontmoetingsschool', maar vallen formeel dus onder 'openbare' scholenkoepel OPO Furore.

Het fusieproces stond onder leiding van interim-directeur Astrid Landman, die sinds 1 oktober vorig jaar ook de formele directeur is. "Wy hawwe ûngefear twa jier oan de tarieding wurke. Yn it foarjier stimden de meiwurkers en de âlders yn de meisizzenskipsrieden yn mei de fúzje. It dreechst wie it iens wurden oer de ûnderwiisformule."

Dorpsbelang Tytsjerk, de gemeente Tytsjerksteradiel en de school moeten het nog eens worden over de toekomstige locatie in Tytsjerk. "It leafst yn kombinaasje mei in multyfunksjoneel sintrum", zegt directeur Landman. "Het geld is beschikbaar", zegt wethouder Bouman.