De renners hanteren een flink hoog tempo tijdens de Omloop van de 
Trynwâlden.
De renners hanteren een flink hoog tempo tijdens de Omloop van de Trynwâlden. Foto: Jelle Raap

Douwe de Vries wint Omloop van de Trynwâlden

OENTSJERK - Douwe de Vries heeft zaterdag de zestiende editie van de Omloop van de Trynwâlden op zijn naam gezet. De Hallumer klopte in Oentsjerk in de eindspurt Jarno Gmelich Meijling uit Almere en Roderik Egberink uit Bussum met een paar fietslengtes verschil.

De schaatser van beroep werd tevens uitgeroepen tot strijdlustigste renner van het peloton. Na de eerste schermutselingen bleef een kopgroep van zes weg uit de klauwen van het stilgevallen peloton. Dat waren Douwe de Vries, Jamo Gmelich Meijling, Roderik Egberink, Danny van der Tuuk, Hartthijs de Vries en Sven Kramer. Uiteindelijk eindigden op plek vier, vijf en zes Assenaar Van der Tuuk, Hartthijs de Vries uit Kollum en smaakmaker Kramer.

Laatstgenoemde voerde op het mooie en gevarieerde parcours onder grote belangstelling, onder wie zijn toch ook wel bekende partner Naomi van As, als een bezetene rondenlang de kopgroep aan. Met een gemiddelde snelheid van 39,78 kilometer per uur werden de trappers dan ook flink rondgedraaid in Oentsjerk en omstreken. Maar de omloop van de Trynwâlden werd door de renners vooral weer geroemd door zijn veelzijdige karakter. Winnaar Douwe de Vries: "Dit is sa'n moai parkoers. Ik kom hjir hast alle jierren wer mei in protte plezier. Klinkerdykjes, it bochtige. Alles sit der gewoan yn. De minsken yn de doarpkes oan de kant meitsje it ek hiel aardich. It is echt wol wat oars.'' De Vries verbaasde zichzelf met zijn overwinning. "Ik hie net dit net tocht fannemoarn. Al moat ik sizze dat ik wol hiel lekker fytste fan it begjin ôf. Dit is hiel moai."