Groter Lauwerskwartier morgen in raad

BUITENPOST/SURHUISTERVEEN - Het huidige bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen moet met (vooreerst) 4,1 hectare worden uitgebreid. Daarover besluit de gemeenteraad van Achtkarspelen morgenavond tussen zeven uur en half acht in een extra raadsvergadering.

Enkele omwonenden, met name bewoners van de Warreboslaan, hebben bezwaren tegen de uitbreiding. Zij vrezen meer, dan wel te veel geluidhinder, beperking van hun uitzicht, aantasting van hun privcay. Volgens b. en w. van Achtkarspelen zal dit allemaal wel meevallen. Er zal een zone van zeker vijftig meter in acht worden genomen, stelt het college. Bovendien komt er een groenstrook van twee meter hoog. Daarbij komt een "voorwaardelijke verplichting" voor het in stand houden van het groen.
In het nieuwe bestemmingsplan staat dat er een groenstrook komt van 'maximaal vijftig meter'. PVV-raadslid Harrie Graansma dient een motie in om hier 'minimaal' van te maken. Graansma diende in juli al een amendement (wijzigingsvoorstel) in, dat "de beoogde geluidswal met bomen (...) het gehele jaar dicht moet blijven."

Wetterskip Fryslân heeft aangedrongen op compensatie van sloten die gedempt zullen worden. Het aangepaste plan voorziet in een brede sloot als zuidelijke buitenrand.
De gemeente heeft verzoeken gekregen voor twaalf kavels op het uit te breiden terrein, variërend van 1615 vierkante meter voor een autobedrijf tot tweemaal vijfduizend hectare, voor een autobedrijf en voor 'voerdertransport- en opslagsystemen'. In totaal bijna 4,1 hectare.