V.l.n.r.: Riegholt Hilbrands, Mirjam Triller, Janke van der Meulen en Alex
Hazelaar van de Waddenpartij, met het Wad op de achtergrond.
V.l.n.r.: Riegholt Hilbrands, Mirjam Triller, Janke van der Meulen en Alex Hazelaar van de Waddenpartij, met het Wad op de achtergrond. Foto: Ingezonden

Nieuwe 'Waddenpartij' in Noardeast Fryslân

HALLUM - De toekomstige gemeente Noardeast Fryslân is een nieuwe partij rijker: de Waddenpartij. Die is niet alleen officieel opgericht en bij de notaris als vereniging ingeschreven, maar ook alvast in het gemeentehuis in Dokkum geregistreerd.

De oprichters zijn Mirjam Triller, Riegholt Hilbrands en Alex Hazelaar. Van een officieel verkiezingsprogramma of van kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad is formeel nog geen sprake. Wel zijn er op de website van de partij al diverse standpunten te vinden. "Het behoud van de Waddenzee" is de hoofddoelstelling. De Waddenpartij vindt dat gaswinning onder en naast het Wad moet worden gestopt. "De Waddenzee is geen wingewest." Een zone van zeven kilometer landinwaarts moet wellicht natuurgebied worden.

Wel toerisme, niet grootschalig

Toerisme is belangrijk voor Noordeast Fryslân, maar dan zonder grootschalige hotels en dergelijke, vindt de kersverse partij. "De aantrekkelijkheid van de gemeente is niet alleen voorbehouden aan de Waddenzee. Historische kernen als die van Dokkum moeten behouden worden. Een autoluw of zelfs -vrij Dokkum is goed voor de aantrekkelijkheid van het centrum en voor de luchtkwaliteit", is te lezen op de website van de partij.

De (nieuwe) gemeente dient veel meer het initiatief te nemen om de uitstoot van CO2 te beperken, in vergelijking met de huidige gemeente Dongeradeel althans, zegt mede-oprichter Alex Hazelaar.

"De Waddenpartij noemt zich een sociale eco-partij. Actieve armoedebestrijding, waar nodig dorpen revitaliseren, energieneutraal bouwen, natuur-toerisme bevorderen, kleinschalige bedrijvigheid stimuleren, een samenhangend cultuurbeleid ontwikkelen, zijn ook belangrijk voor de Waddenpartij."