Bomen ten zuiden van de Lippe Gabriëlsplas mogen niet sneuvelen voor het zonnepark.
Bomen ten zuiden van de Lippe Gabriëlsplas mogen niet sneuvelen voor het zonnepark. Archieffoto: Actief Media

"Bomen bij Gabriëlsplas behouden"

URETERP - De bomen zuidelijk van de Lippe Gabriëlsplas moeten niet worden gekapt ten behoeve van een 'drijvend' zonnepark op het water van deze zandwinput tussen Ureterp en de A7. Dat betoogt Plaatselijk Belang Ureterp in een bezwaarschrift tegen de vergunning voor het Spaans-Japanse bedrijf Univergy Solar.

Voorzitter-secretaris Jolanda Brouwer merkt op dat Plaatselijk Belang niet tegen het plan voor een zonnepark op dit water als zodanig is. "Wy binne flak foar sinnepanelen, mar dan wol neffens de tasizzingen dy't dien binne by de ynformaasjebyïenkomsten yn Oerterp", vindt zij.
Van het kappen van bomen aan de zuidzijde was in de informatiebijeenkomsten geen sprake. Degenen die ten zuiden van de plas wonen, zouden na het kappen van de bomen "ongevraagd uitzicht op de zonnepanelen krijgen."
Plaatselijk Belang verzet zich ook tegen 'crowd funding' als middel om financiële deelname aan het zonnepark te regelen. Dit is dan "slechts voorbehouden aan een paar bemiddelde inwoners van de gemeente Opsterland", vindt Plaatselijk Belang. "Ons voorstel is om Univergy NL verplicht te stellen om MFC De Wier (in Ureterp) te voorzien van zonnepanelen. Hier hebben alle inwoners van Ureterp profijt van."