Glasvezel in elk geval in Tytsjerksteradiel

BURGUM/BUITENPOST/DOKKUM - Er kwamen bij Kabelnoord in Dokkum voldoende aanmeldingen binnen uit Tytsjerksteradiel om in deze gemeente binnenkort te beginnen met de aanleg van snel internet door middel van glasvezel. "In geweldich resultaat fan in lang trajekt", aldus wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel.

De deelnamegrens ligt op zestig procent en is in Achtkarspelen nog niet gehaald. Volgens wethouder Harjan Bruining een kwestie van tijd. "Er is voldoende animo, maar nog niet genoeg om de schep in de grond te zetten." De aanmeldtermijn is daarom in Achtkarspelen uitgesteld tot 1 november. 'We hebben nog 68 aanmeldingen nodig en verwachten dat onze bewoners in het buitengebied graag snel internet willen. Die mogelijkheid hebben ze nu nog steeds."
Er werden vrijwilligers van verenigingen en plaatselijk belangen ingezet om het aantal aanmeldingen op te krikken. Voor Tytsjerksteradiel wordt nu een plan van aanpak gemaakt. In het najaar starten de graafwerkzaamheden in Tytsjerksteradiel, begin volgend jaar moeten de eerste inwoners beschikken over snel internet via glasvezel. Inwoners van de gemeente die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dat nog tot 15 september doen.