Trainer Ebele Visser doet aan de A-junioren van Nij Quick Libben voor hoe het spelletje gespeeld moet worden.
Trainer Ebele Visser doet aan de A-junioren van Nij Quick Libben voor hoe het spelletje gespeeld moet worden. Foto:

Ebele Visser (Nij Quick Libben): 'Korfbal is nu dynamischer"

BURDAARD/RINSEMAGEAST – Ebele Visser kwam dertien jaar geleden bij de korfbalselectie van korfbalvereniging Nij Quick Libben, een fusieclub die ontstond na het samengaan van Quick uit Burdaard en Nij Libben uit Rinsumageast. Sportief gezien heeft Nij Quick Libben de wind mee met een promotie in de zaalcompetitie, maar net als zoveel andere kleine verenigingen wordt het tekort aan spelers steeds nijpender.

De aanwas van spelers stagneert en daardoor wordt het moeilijker achttallen te formeren. "Vooral jongens laten het afweten", schetst Ebele Visser het dilemma. "Bij de A-junioren zit maar één jongen. Veel jongens kiezen voor voetbal en daardoor korfballen alleen nog de meisjes. Het is jammer en niet terecht dat korfbal als een minder interessante sport wordt gezien. Korfbal is juist steeds aantrekkelijker geworden. Het is een mooie sport waarvan ik liefhebber ben."

Omdat het een gemengde sport is - met mannen en vrouwen - leren de spelers veel, vooral op het sociale vlak en communicatie, meent de in Burdaard wonende Visser.

Samenwerken in een team

Hij is een uitgesproken teamsporter, die het meeste genoegen beleeft aan collectief presteren. "De spelers hebben elkaar nodig om beter te worden. Je kunt als korfballer individueel wel boven anderen uitsteken, maar je kunt alleen het beste in jezelf naar boven halen als je samenwerkt in een team." Het is de tendens dat bij veel verenigingen – niet alleen bij korfbal - de ledenaantallen teruglopen en ook bij Nij Quick Libben is dat zichtbaar. Visser heeft daarvoor wel een verklaring. "Korfbal heeft concurrentie van andere sporten en ook speelt mee dat de maatschappij individualistischer geworden is. Sporten in een fitnesscentrum kun je zelf plannen."

Het eerste team van Nij Quick Libben heeft nog genoeg spelers en presteert goed. "Maar de selectie is aan de krappe kant. En het tweede achttal moet vaak terugvallen op oud-spelers die eigenlijk al zijn gestopt", vertelt Visser.

Meer toegestaan bij korfbal

De club probeert de jeugd in de omgeving te prikkelen om te gaan korfballen. "Op scholen worden trainingen gegeven, om kinderen te laten kennismaken met de sport. Als kinderen voor korfbal kiezen, moeten ouders en school daar wel achter staan." Korfbal is allerminst een duf spelletje, benadrukt Visser. Integendeel, de sport heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt.

"Korfbal was in het verleden een niet contactsport. Nu wordt meer toegestaan, daardoor is het een semi contactsport geworden. De duels zijn steviger onder de korf. Daar heb ik geen moeite mee, zolang het maar sportief blijft. Het spel is attractiever geworden. In het veldkorfbal zijn de vakken tegenwoordig kleiner, waardoor de aanvallen elkaar sneller opvolgen. Korfbal is compacter, sneller en dynamischer dan vroeger en dat maakt het spel alleen maar beter."

De senioren van Nij Quick Libben spelen zowel in de zaal als op het veld in de derde klasse. In de zaal werd afgelopen seizoen promotie naar dit niveau bewerkstelligd.

Visser: "We hebben een leuke ploeg en ik denk dat we de derde klasse aan kunnen. We spelen altijd om te winnen en hopen op promotie naar de tweede klasse. Dat zou voor ons team een uitdaging zijn. We hebben meerdere spelers die kunnen scoren, ook bij de dames. Zelf ben ik een teamspeler, die vrij allround is. Ik speel in dienst van het team en probeer zo efficiënt mogelijk te zijn. Als je het maximale rendement uit je spel haalt resulteert dat in goede scoringspercentages."

Trainer A-jeugd

De eenendertigjarige Ebele Visser zit al sinds 2005 bij de selectie van Nij Quick Libben, maar hij speelde tussendoor ook enige tijd voor ASVD in Dronten. "Niet in het eerste achttal, maar in het tweede en derde team. Ook fungeerde ik in Dronten als trainer bij de jeugd en senioren."

De A-jeugd trainen en coachen doet hij ook bij zijn huidige club. Hij ziet als hij niet meer actief korfbalt voor zichzelf mogelijk een toekomst weggelegd als trainer. "Ik heb de opleiding Korfbaltrainer 3 gedaan en vind het leuk mijn ervaring over te brengen op anderen".