Romke Kooistra (in het midden met groen-wit tenue) concentreert zich in deze veldwedstrijd op zijn tegenstander.
Romke Kooistra (in het midden met groen-wit tenue) concentreert zich in deze veldwedstrijd op zijn tegenstander. Foto:

Romke Kooistra: "Quick'21 heeft ambitieuze korfbalselectie"

OUDEGA – Korfbalvereniging Quick'21 uit Oudega kan terugzien op een zeer succesvol seizoen. Na de promotie naar de eerste klasse van de zaalcompetitie presteerde Quick'21 voortreffelijk op een hoger niveau. Ook in de veldcompetitie liet Quick'21 er geen gras over groeien. "We hadden de doelstelling om kampioen te worden en hebben dit waargemaakt", zegt speler Romke Kooistra. Quick'21 is nu ook op het veld een ambitieuze eersteklasser.

De tweeëntwintigjarige Romke Kooistra ziet het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet. "In de veldcompetitie hoefden we maar één gelijkspel toe te staan. De andere wedstrijden hebben we gewonnen. We scoorden gemiddeld zevenentwintig doelpunten per wedstrijd. In de zaal hebben we ons aangepast aan het niveau en we weten wat er in de eerste klasse wordt gevraagd. Ook zijn we inmiddels gewend aan de schotklok."

Quick'21 heeft een lichting goede korfballers. Kooistra: "Alle spelers zijn gebleven en omdat we in de competitie meer ervaring hebben opgedaan moeten we de prestaties van vorig seizoen evenaren. We gaan op het veld en in de zaal minimaal uit van handhaving, maar eigenlijk willen we in de middenmoot of nog beter in de subtop meedraaien. We hebben een goede, maar wel smalle selectie. Als er blessures komen, wordt het wat moeilijker. We zijn in ieder geval ambitieus genoeg om weer een goed seizoen te spelen."

Elkaar uitdagen op trainingen

Romke Kooistra is onderdeel van een fanatiek en jong korfbalcollectief. De basis van het succes wordt gelegd op de trainingen. "De spelers dagen daar elkaar tot het uiterste uit. We spelen op de trainingen veel partijvormen, vaak één tegen één. Conditioneel zijn we sterk, de spelers hebben veel uithoudingsvermogen. In de tweede helft gaan we daardoor vaak over onze tegenstander heen. Verdedigend staan we ook goed." De ploeg heeft veel snelheid en scorend vermogen en dat is de kracht van Quick'21, vertelt Kooistra. Alle spelers kunnen scoren.

Kooistra is bijna elke wedstrijd wel te vinden op de scoringslijstjes. "Ik ben een aanvallend ingestelde speler, die het moet hebben van zijn snelheid en een snel schot. Twee seizoenen geleden scoorde ik een keer dertien keer in een wedstrijd, maar dat zijn uitzonderingen. Als ik onder druk wordt gezet door de tegenstander kom ik minder aan scoren toe, maar dan krijgen anderen in mijn vak meer ruimte om raak te schieten. Lang ben ik niet, maar met sprongkracht en timing kun je ook duels winnen. Ik ben atletisch en leg snelheid in mijn spel, eigenlijk geldt dat ook voor de andere spelers. Gerwold Hylkema is onze oudste korfballer, maar nog steeds waardevol."

"Tactiek is minder belangrijk voor dit team", vervolgt Kooistra. Daarom wordt daar niet zoveel over gediscussieerd. "Als het gevoel goed is bij de spelers begint het spel vanzelf te lopen. We zijn op elkaar ingespeeld en kennen elkaars goede en mindere punten." Quick wil zoveel mogelijk domineren met gevarieerd en snel korfbal. "De tegenstander moet geen vat op je krijgen".

Liever veldkorfbal

De meeste korfballers spelen het liefst in de zaal, maar Kooistra is het liefst in de buitenlucht actief. Hij is een natuurmens, die graag de geur van het gras opsnuift. "Op het veld voel ik mij het meest in het element, maar de velden zijn tegenwoordig allemaal van kunstgras." In de zaalcompetitie speelt Quick'21 in de sporthal in Hurdegaryp. "We trekken aardig wat publiek".

Kooistra komt uit een korfbalfamilie. Zijn zussen hebben gekorfbald bij Quick'21 en broer Jan Auke speelt in het tweede team. "Ik heb nog getwijfeld tussen voetbal en korfbal, maar ben blij dat ik voor korfbal heb gekozen. Ik beleef veel plezier aan de sport. Iedereen heeft hart voor de club", zegt Romke.

Nieuwe trainer-coach

De spelers van Quick'21 werkten prima samen met trainer-coach Popke Wijma, maar nadat Wijma een ernstig ongeval overkwam moest de club op zoek naar een opvolger. Die is inmiddels gevonden. Dit seizoen zal Luca Spin uit Gorredijk trainer-coach zijn van de selectie.