Roland Schweigmann van VC Trynwâlden (links) kopt de bal in een competitiewedstrijd tegen 
Voetbalvereniging Drachten.
Roland Schweigmann van VC Trynwâlden (links) kopt de bal in een competitiewedstrijd tegen Voetbalvereniging Drachten. Foto: Ingezonden

Roland Schweigmann: veelzijdige rol bij VC Trynwâlden

OENTSJERK - "VC Trynwâlden wil ook dit seizoen domineren in het veld en aanvallend voetbal laten zien. Ik denk dat we in de toekomst weer in de tweede klasse kunnen spelen." Deze binnenkomer van de aanvallende middenvelder Roland Schweigmann maakt duidelijk dat de voetballers uit Oentsjerk het nieuwe voetbalseizoen met vertrouwen tegemoet zien.

De zondagvoetballers van VC Trynwâlden eindigden vorig seizoen op de vierde plaats in de derde klasse. Een periodetitel werd net gemist en daardoor kon de club zich niet mengen in de strijd om promotie. Het was al met al een goed seizoen, maar Roland Schweigmann (28) denkt dat er nog meer progressie in de selectie zit en dat VC Trynwâlden met een positieve spel opvatting op een hoger niveau kan spelen. "We hebben veel scorend vermogen in de ploeg en willen verzorgd voetbal spelen, dus geen countervoetbal of lange ballen." In de derde klasse A, waarin VC Trynwâlden uitkomt, zitten ploegen uit Friesland en Groningen.

Acties maken als nummer 10

Schweigmann heeft tegenwoordig een andere rol in het elftal, die hem wel op het lijf is geschreven. Hij stond als linksbuiten altijd garant voor doelpunten, maar hij is nu een nummer 10, een spelmaker die achter de spitsen speelt en min of meer een vrije, aanvallende rol heeft. Schweigmann: "Op de huidige positie word ik meer betrokken bij het spel, kan ik beter voor aanvoer naar de spitsen zorgen en het spel verdelen. Ik kan als nummer 10 meer de ruimte benutten en in de gaten duiken. Daardoor kom ik veel aan de bal en kan ik mijn acties maken in de as van het veld. Onder trainer Jan Hulzinga ben ik op 10 gaan spelen. Dit seizoen wordt Hulzinga opgevolgd door Frans Munsterman, ik blijf het liefst op deze positie spelen, dat bevalt mij goed."

Schweigmann was afgelopen seizoen goed voor vijftien doelpunten. De wisselwerking met spits Ruurd Algra, afgelopen seizoen goed voor drieëntwintig treffers, zorgt voor veel gevaar in de aanval. "Ruurd scoort niet alleen, maar speelt mij ook aan, waardoor ik alleen voor de keeper kom en kan afronden. Niet alleen Ruurd en ik kunnen een doelpunt maken, we hebben ook andere scorende spelers."

Onlangs werd op de ledenvergadering van VC Trynwâlden besloten dat er alleen op zondag een prestatieteam zal voetballen. Het eerste zaterdagteam is uit de competitie genomen, waarna op zaterdag alleen reserve-elftallen spelen. Twee hoofdtrainers bleken een te grote kostenpost voor de club. Daarnaast wil de club gaan bouwen aan het dames- en meisjesvoetbal.

Het besluit zorgde voor veel discussie bij de spelers. "Winnaars zijn er niet en je kunt ook niet in de toekomst kijken, maar de spelers moeten hun eigen keuzes maken. Ze zijn altijd welkom op zondag", wil Schweigmann erover kwijt.

De in Leeuwarden wonende leerkracht in het basisonderwijs begint aan het elfde seizoen in het eerste team van Voetbal Combinatie Trynwâlden, de club die bijna tien jaar geleden ontstond door een fusie van Trynwâldster Boys, dat op zaterdag speelde, en zondagclub VV Trynwâlden. Het zondagteam speelde enkele seizoenen geleden nog in de tweede klasse, maar is nu al weer een aantal jaren derdeklasser.

"Ik heb wel kansen gehad om voor andere clubs te gaan voetballen, maar ik blijf bij VC Trynwâlden spelen, samen met mijn vrienden. Ik hoop dat ik ook dit seizoen belangrijk kan zijn voor de ploeg", zegt Schweigmann. De selectie bestaat uit drieëntwintig spelers.

Renovatie sportcomplex

Bij VC Trynwâlden heeft de afgelopen tijd een grote inhaalslag plaatsgevonden. De gedateerde accommodatie aan de Van Haers masingel in Oentsjerk is gemoderniseerd. Al eerder werd het kunstgrasveld vervangen. Onder andere de kleedboxen, de centrale hal van het sportcomplex en het sanitair zijn nu vernieuwd.

Ook de kantine is gerenoveerd, waardoor de ruimte echt weer kan fungeren als 'huiskamer voor sportend Trynwâlden'. De Stichting Beheerscombinatie Sportcomplex Oentsjerk (SBSO) zorgt voor het beheer van de accommodatie.