De clubvoorzitters Dirk van der Woude (links) en Pieter Schols bevestigen de voorgenomen fusie met een handdruk. Bekijk ook het filmpje over het voetbal in Burgum via de ActiefPlus-app.
De clubvoorzitters Dirk van der Woude (links) en Pieter Schols bevestigen de voorgenomen fusie met een handdruk. Bekijk ook het filmpje over het voetbal in Burgum via de ActiefPlus-app. Foto: Lykele Gerrit Westerhof

Een voetbalbolwerk in regio Burgum, de toekomst na fusie

BURGUM - Het komende seizoen verandert er nog weinig voor de voetbalclubs BCV, een zaterdag tweedeklasser, en zondag eersteklasser VV Bergum. Daarna hebben de dan gefuseerde clubs de intentie samen verder te gaan en te bouwen aan een voetbalbolwerk in Burgum. Een nieuwe toonaangevende club, gericht op zowel prestatie- als recreatievoetbal voor dames en heren, meisjes en jongens in en rondom Burgum.

Een realistische keus, gericht op de toekomst, vinden de beide clubbesturen. De fusieplannen moeten nog definitief hun beslag krijgen en hiervoor is een speciale fusiecommissie aangesteld. De leden van de beide voetbalverenigingen moeten dit najaar nog instemmen met de voorstellen en daarna moet voetbalbond KNVB de fusie bekrachtigen.

Dirk van der Woude, voorzitter van BCV en Pieter Schols, clubvoorzitter van Bergum, denken dat begin volgend jaar, rond februari, het fusiebesluit formeel zal worden. "Er moeten nog heel wat details worden uitgewerkt." Ook moet nog een naam voor de club worden gevonden.

Er zijn voor BCV en VV Bergum belangrijke redenen om samen verder op te trekken. De gemiddelde leeftijd wordt hoger en de belangstelling voor het voetbal loopt terug. "De laatste jaren is het steeds moeilijker om het aantal teams in stand te houden. Daarin merken we dat samenwerking tussen technische commissies van beide verenigingen nu al noodzakelijk is", zegt Dirk van der Woude. Daarnaast speelt volgens hem ook het effectiever inzetten van middelen een rol. "Hierdoor komen er financiële middelen beschikbaar, die het voetbal inhoudelijk ten goede komen. Een gediplomeerde trainer voor zowel prestatie- als recreatieteams, structurele scholing voor scheidsrechters en leiders en het verhogen van het ambitieniveau van het meiden- en damesvoetbal zijn hier mooie voorbeelden van", vertelt Van der Woude. Met deze voorbeelden doelt hij op de gezamenlijke ambities die de clubs nastreven om een 'voetbalbolwerk' in regio Burgum te creëren.

Voor de clubs is een keuze in speeldag voor de prestatieteams onvermijdelijk. "Het voorstel om te kiezen voor prestatiegericht voetbal op zaterdag is wel overwogen. De belangstelling voor het zondagvoetbal loopt terug en over de hele linie is te zien dat zondagclubs stoppen of de overstap naar het zaterdagvoetbal maken. Het zaterdagvoetbal zit in de lift, de zondag wordt steeds meer gezien als een familiedag waarop mensen zich minder bezighouden met voetbal", zegt Pieter Schols. "Bovendien moet onze eerste selectie steeds verder reizen naar de tegenstanders in onze competitie", weet Schols.

Voor recreatieve teams blijft de zondag uiteraard wel een speeldag. Ook zullen de clubs ontwikkelingen van het 'weekend voetbal' nauwlettend volgen. Dat aan een lange traditie op zondag een einde komt is jammer volgens Schols. "Zeker voor onze trouwe supporters, maar wij denken vooral in de toekomst van het voetbal in Burgum. Ik verwacht dat de supporters wel blijven komen, ze komen nu ook al bij wedstrijden van beide clubs."

Beide verenigingen hebben hun eigen karakter en daarmee moet rekening worden gehouden. "De identiteit en de historie van de beide clubs moeten terug te vinden zijn in de nieuwe fusieclub" vindt Dirk van der Woude. Het profiel van de club is al geschetst, zegt hij. "Die zorgt voor binding. Niet alleen voor de eerste selectie, maar in de hele vereniging. Alle spelers moeten hier met plezier kunnen voetballen. Trots zijn op je club, het 'wij gevoel', het omzien naar elkaar, dat vinden we belangrijk. Op die manier hopen we ook vrijwilligers aan onze club te binden. Die verzetten veel werk en zijn onmisbaar."

Ter vervanging van De Westermar zal een nieuwe sporthal worden gebouwd. De gefuseerde voetbalclubs zien het liefst dat hun accommodatie aansluit op deze hal en de infrastructuur. "We denken aan één onderkomen", zeggen de beide voorzitters. Dat past bij onze gezamenlijke visie. De contouren van de fusie liggen nu vast en de komende tijd zullen de plannen voor het 'voetbalbolwerk' verder worden uitgewerkt.