Tim Kuperus (links) gaat op deze archieffoto van Klaas Rozema een duel aan met Lars Boonstra van VV Oerterp.
Tim Kuperus (links) gaat op deze archieffoto van Klaas Rozema een duel aan met Lars Boonstra van VV Oerterp. Foto:

Tim Kuperus wil met VV Drachten naar hoger niveau

DRACHTEN - Voetbalvereniging Drachten eindigde vorig seizoen als middenmoter in de derde klasse van het zondagvoetbal. De eerste selectie zag een aantal spelers vertrekken, maar volgens centrale verdediger Tim Kuperus is er voldoende kwaliteit om dit seizoen een rol van betekenis te spelen op dit niveau. "We willen bovenin meedoen en misschien kunnen we een periodetitel halen".

Voetbalvereniging Helpman uit stad Groningen werd vorig seizoen kampioen in de competitie van VV Drachten en speelt volgend seizoen in de tweede klasse, waarin ook VV Oerterp uitkomt. Een terechte kampioen, volgens Kuperus. "Er zaten sterke Groninger ploegen in de competitie, zoals Helpman. We waren niet kansloos tegen die tegenstanders, maar de Friese ploegen zijn gemakkelijker te bespelen. We hebben het er toch goed van afgebracht, ondanks blessures waar we tegenaan liepen. Tegen fysiek ingestelde ploegen hebben we het moeilijker dan tegen voetballende tegenstanders. We hadden eigenlijk een paar plaatsen hoger moeten eindigen, dan waren we vierde geworden. Tegen betere tegenstanders presteren we meestal goed."

In het seizoen hiervoor miste VV Drachten promotie naar de tweede klasse. De nacompetitie werd toen wel gehaald, maar daaruit konden de Drachtsters geen munt slaan. Daarna moest Drachten het opnieuw proberen in de derde klasse.

Tim Kuperus (21) is een 'zekerheidje' in de selectie van trainer Willem Brouwer.

"Verdedigend situaties
voetballend oplossen"

Hij heeft de jeugdelftallen van VV Drachten doorlopen, zit alweer een paar seizoenen bij de selectie en heeft een basisplaats als centrale verdediger. Die positie past wel bij zijn kwaliteiten als voetballer. Hij typeert zichzelf als een speler die het duel niet schuwt en de kwaliteiten en het inzicht heeft spitsen van de tegenpartij uit te schakelen. "Verdedigend kan ik situaties meestal wel voetballend oplossen. Ik ben vrij snel en anticipeer op acties van de aanvallers, Ook heb ik een goede sliding in huis."

Hij noemt zichzelf een fysiek stevige verdediger, maar hij blijft binnen de grenzen van het sportieve. "Een gele kaart heb ik niet gehad." Is Kuperus verdedigend sterk, opbouwend en aanvallend kan hij nog stappen maken, vindt hijzelf. "Inschuiven op het middenveld en daar voetballend acties maken, daar moet ik nog aan werken". Hij wil meer een allround voetballer worden. "Ik zou nu op een hoger niveau kunnen spelen en denk dat ik ook in de tweede klasse zou meekunnen. Dat is ook ongeveer mijn plafond, denk ik." Hij heeft de ambitie om met VV Drachten hogerop te komen en te promoveren, maar beleeft ook plezier aan het spel. "Ik voetbal hier met vrienden en heb het uitstekend naar mijn zin bij Drachten", zegt Kuperus, die studeert aan de Hanzehogeschool in Groningen.

"Naast voetbal houd ik van gezelligheid en dat speelt ook mee. Ik wil wel sportief een vooruitgang zien. Het liefst maak ik een stap vooruit met VV Drachten. De tweede klasse is een mooi doel, dan spelen we tegen beter voetballende tegenstanders en dat type voetbal ligt ons wel."

Er vertrok een aantal spelers bij de selectie. "Dat is jammer, omdat je toch kwaliteit inlevert. maar als die jongens bij een andere club een stap vooruit willen maken, gun ik ze dat. De vrijgekomen plekken in de selectie zijn weer opgevuld. Drachten heeft een goede jeugdafdeling en dat vergemakkelijkt doorstroming naar de eerste selectie. De jeugdteams spelen op een hoog niveau. Ik denk dat onze selectie ongeveer even sterk is als vorig seizoen."

Ook dit seizoen is Willem Brouwer weer hoofdtrainer van VV Drachten. Kuperus vindt dat deze selectie zich met deze trainer nog verder kan ontwikkelen. "Je kunt zien dat hij zelf op niveau heeft gevoetbald, hij heeft veel kijk op het spelletje. Zijn ervaring is terug te vinden in de trainingen en de coaching. Hij is een trainer die spelers beter kan maken en geeft ze ook aanwijzingen. Ook leert hij spelers zelf nadenken over het voetbal."