Links trainer Björn Schilder, midden aanvoerder Foeke Meetsma en rechts vaste supporter van SC Boornbergum'80 Wieger Bosma.
Links trainer Björn Schilder, midden aanvoerder Foeke Meetsma en rechts vaste supporter van SC Boornbergum'80 Wieger Bosma. Foto: Actief Media

Foeke Meetsma met SC Boornbergum'80 naar vierde klasse

BOORNBERGUM – De eerste seniorenteams van SC Boornbergum'80 voetballen zowel op zaterdag als zondag. De zaterdagvoetballers liepen promotie mis, maar de mannen van de zondag werden overtuigend kampioen en spelen dit seizoen in de vierde klasse. Middenvelder Foeke Meetsma verwacht dat SC Boornbergum'80 daarin wel een rol kan spelen. "We hebben het niveau om bovenin mee te doen", verwacht Meetsma.

De verhouding tussen de zaterdag- en zondagvoetballers is goed, ze maken deel uit van dezelfde vereniging. "Maar de jongens van zaterdag durfden het niet aan een oefenwedstrijd tegen ons te spelen. Voor het dorp zou dat mooi zijn geweest", zegt Meetsma. SC Boornbergum'80 is een goed draaiende vereniging met behoorlijk veel leden. "Ook jongens uit Drachten en andere dorpen uit de omgeving komen hier voetballen. We hebben een leuke vriendenploeg", aldus Meetsma, die ook aanvoerder is.

Die ploeg imponeerde afgelopen seizoen met het behalen van het kampioenschap in de vijfde klasse. Er werd twee keer verloren en één keer gelijkgespeeld en de titel werd binnengehaald met de aansprekende doelcijfers 87-13. Dat SC Boornbergum'80 zo weinig goals tegen kreeg was niet in de laatste plaats de verdienste van Wobbe Bouma, vierenvijftig jaar oud, maar nog steeds een betrouwbare doelman. De veteraan wordt dit seizoen opgevolgd door keeper Maarten Elverdink, die terugkeert bij zijn oude club. Boornbergum had een constant seizoen en liet weinig steken vallen. "Alleen na de winterstop hadden we even een dipje".

Het sleutelduel met VV Aengwirden, de enige serieuze concurrent voor de titel, werd met 3-0 gewonnen. "Iedereen stond die wedstrijd op scherp". Het kampioenschap was daarna een feit voor de zondagvoetballers uit Boornbergum. "Onze trainer Björn Schilder zei voor de competitie al dat we kampioenskansen hadden. Dat is dus uitgekomen", blikt Meetsma terug.

Hij denkt dat SC Boornbergum'80 een goed figuur zal slaan in de vierde klasse. "De as van de ploeg, het middenveld en de achterhoede dus, zijn sterk genoeg. In de voorhoede lopen snelle buitenspelers, die een wedstrijd kunnen beslissen. Deze ploeg is leergierig, dat is in het verleden wel eens anders geweest. Het is een spelersgroep, waarin alles wel inzit, zoals snelheid, techniek en ervaring. Aanvallend zijn we sterk en we scoren veel. Defensief geven we weinig kansen weg. Onze kracht ligt eigenlijk in alle linies."

Met zijn achtentwintig jaar is Foeke Meetsma één van de ervaren spelers. Hij speelde achterin, maar na de komst van trainer-speler Björn Schilder, die centrale verdediger werd, is Meetsma het vorige seizoen een linie verder opgeschoven, naar het middenveld. Ook op die positie is hij nuttig voor het team. Hij kent zijn kwaliteiten. "Ik scoor soms en geef wel eens een beslissende pass, maar ik moet het vooral van mijn inzet hebben, de toon zetten op het veld en veel werk opknappen. Karakter en een optimale inzet zijn mijn belangrijkste eigenschappen."

Meetsma verwacht dat zijn team zich kan verbeteren. De ploeg heeft versterkingen gekregen. Henk de Haan kwam van VV De Sweach en Ruben Houtzager, een jeugdspeler van Drachtster Boys, is een andere aanwinst. Voor Boornbergum staan in de vierde klasse veel wedstrijden tegen regioclubs op het programma, zoals ONB en VV Surhuisterveen.

Meetsma is benieuwd naar het nieuwe seizoen. Hij is een druk bezet man, want ook zijn ondernemingen, cafetaria De Bikker in zijn woonplaats en het Sportcafé in Drachten, vragen tijd en aandacht. "Bij grote sportevenementen zoals het wereldkampioenschap voetbal dat net is geweest, kunnen bezoekers de wedstrijden in het Sportcafé op een groot scherm volgen".

De prestaties van het kampioensteam van SC Boornbergum'80 worden gevolgd door een aantal mensen, die het eerste team steunen. "Ik ben bijna bij elke wedstrijd, samen met een groepje andere supporters", zegt Wieger Bosma uit Beetsterzwaag. Hij heeft een goede band met het team en de club. VV Boornbergum heeft de zaken goed op de rit en dat zou wel eens de basis kunnen zijn voor een sportief succesvol seizoen op een hoger niveau.