Esther van der Sluis geeft jeugdspelers van Penta onder de twaalf jaar aanwijzingen. Als speelster 
promoveerde ze naar de hoofdklasse.
Esther van der Sluis geeft jeugdspelers van Penta onder de twaalf jaar aanwijzingen. Als speelster promoveerde ze naar de hoofdklasse. Foto: Ingezonden

Er zit weer leven in Drachtster basketbalvereniging Penta

DRACHTEN - Basketbalvereniging Penta uit Drachten tikt niet meer het niveau van een aantal jaren geleden aan, maar de jubilerende en vijftig jaar oude vereniging kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Dat bewijst ook de promotie van de jeugdteams en de dames. Trainer en speler Maarten Rijken en Esther van der Sluis, topscoorster in het damesteam en jeugdtrainster, vertellen over hun club.

Bij Penta is er weer een opgaande lijn zichtbaar. De heren onder de achttien jaar promoveerden en het U12 team, de jongste basketballers van de vereniging, is kampioen geworden. "Er zit weer een talentvolle generatie aan te komen", zegt Maarten Rijken, die op 52-jarige leeftijd nog steeds actief is als speler van de Drachtster basketbalclub. Rijken is al lang betrokken bij Penta als speler, trainer en bestuurslid.

Penta organiseerde in het jubileumjaar allerlei activiteiten, waaronder een wedstrijd tussen Penta All Stars en een team van ex-internationals in Sportcentrum Drachten, waar Penta haar thuiswedstrijden speelt.

"Basketbal is en blijft een spectaculair kijkspel"

Rijken heeft de sportieve hoogtepunten van Penta van dichtbij meegemaakt, maar ook de mindere jaren. "Penta heeft van 2007 tot 2011 in de landelijke eerste divisie gespeeld. In dat laatste jaar zijn we gepromoveerd. Tom Simpson was in die tijd trainer-coach. We verwachtten dat de promotiedivisie voor spelers aantrekkelijk was, maar op dat hoge niveau hebben we niet lang gespeeld. De spelers hadden geen grote binding met de club en verwachtten faciliteiten die we hen niet konden bieden. In onze begroting was daarvoor geen ruimte. Daarna is de eerste selectie afgedaald naar de rayon hoofdklasse. Momenteel spelen we in de tweede regionale klasse."

Het basketbal in Drachten zou meer toeschouwers moeten trekken, vindt Rijken. "Het is en blijft een spectaculair kijkspel. Penta promoot het basketbal onder andere door het geven van clinics op scholen en het organiseren van ouder-kind toernooien."

Penta heeft zo'n tachtig leden en tien trainers. Naast een herenteam is er een recreanten- en een damesteam. Verder zijn er jeugdteams onder achttien, onder zestien en onder twaalf jaar. Jongens en meisjes beginnen, anders dan bij voetbal, op iets latere leeftijd met basketbal. "De motoriek bij basketbal is complexer dan bij voetbal", zegt Rijken.

Hij is ook trainer van het damesteam van Penta, dat afgelopen seizoen gepromoveerd is naar de hoofdklasse. Een van de speelsters is Esther van der Sluis, die topscoorster werd van haar team. "Als center ben ik veel in de positie om te scoren. Ik zit gemiddeld op twaalf treffers per wedstrijd", zegt Van der Sluis. De promotie is volgens haar vooral een prestatie van het collectief. "Het team is steeds beter geworden en we zijn nu klaar voor de hoofdklasse. Guard Ilonka Debets heeft op een hoger niveau gebasketbald en is één van de toonaangevende speelsters."
Van der Sluis denkt dat haar team in de hoofdklasse ook een rol van betekenis kan spelen. "We moeten op dit niveau meekunnen en krijgen er ook nog twee speelsters bij."

Ook Maarten Rijken, trainer van het damesteam, samen met Suard Posthuma, denkt dat de mogelijkheden in de damesselectie nog verder kunnen worden opgerekt. "Aanvallend kan het tactisch nog beter, we trainen dan ook veel op aanvalspatronen en de snelheid van uitvoering van de aanvallen. Verdedigend moet het qua snelheid en fysieke weerbaarheid nog scherper, want op een hoger niveau heb je te maken met betere tegenstanders".

Esther van der Sluis traint de groep spelers onder twaalf jaar. Dit is een leeftijd waarop spelers nog veel kunnen leren en Esther doet dit met veel plezier en inzet. "Ik wil de spelers enthousiast maken voor het basketbal en laat ze kennismaken met de tactiek en techniek van het spelletje. Als ze op deze leeftijd hiervan bewust worden is dat een goede basis voor de latere ontwikkeling."