Verdediger Erik van Buiten is na een blessure volop gemotiveerd om een goed seizoen met VV Dokkum te maken.
Verdediger Erik van Buiten is na een blessure volop gemotiveerd om een goed seizoen met VV Dokkum te maken.

Erik van Buiten maakt na een jaar comeback bij VV Dokkum

DOKKUM – Erik van Buiten is gretig om aan de nieuwe voetbaljaargang te beginnen. De centrale verdediger van voetbalvereniging Dokkum moest vorig seizoen vanaf de zijlijn toekijken naar de verrichtingen van zijn teamgenoten omdat hij met een zware blessure kampte. Nu hij weer hersteld en wedstrijdfit is, wil hij met zijn ploeg in de derde klasse een beter en constanter seizoen spelen. "Die kwaliteit hebben we wel."

Van Buiten liep vorig jaar een vervelende en langdurige blessure op. "Het gebeurde in de competitiewedstrijd tegen VV Anjum. Ik voelde meteen dat het niet goed zat. Mijn voorste kruisband was gescheurd en ik moest worden geopereerd. Daarna heb ik een heel seizoen gerevalideerd en ben ik niet meer in actie gekomen. Pas tegen het einde van de competitie heb ik nog een wedstrijd in het tweede team gespeeld. Nee, van Anjum heb ik niets meer gehoord."

Sterk teruggekomen na geslaagde revalidatie

De revalidatie is goed verlopen, waardoor Van Buiten nu blessurevrij zijn rentree kan maken. "Ik ben er sterker uit tevoorschijn gekomen en kan nu weer voluit voetballen. Dat heb ik vooral te danken aan de begeleiding van de fysiotherapeuten Berttrand Hofstra en Nick Keekstra van In MOTU Fysiotherapie. Zij zorgden ervoor dat ik mij niet ging forceren en weer pijnvrij ben." Keekstra, ook een teamgenoot van Van Buiten, heeft VV Dokkum inmiddels verlaten en gaat zijn geluk op een hoger niveau beproeven, bij eersteklasser en stadgenoot Be Quick Dokkum.

De geblesseerde Van Buiten moest toekijken hoe zijn ploeg wisselvallig presteerde. "Als je niet speelt heb je geen invloed op het spel, maar ik kwam iedere wedstrijd wel kijken." Toen het slot van de competitie in zicht kwam, moest Dokkum zich nog veilig stellen, maar de nacompetitie om degradatie werd ontlopen. Daardoor speelt de ploeg, met de teruggekeerde Erik van Buiten, dit seizoen opnieuw in de derde klasse. Op dat niveau hoort Dokkum ook thuis, vindt Van Buiten. "We hebben een kleine selectie en als er dan blessures van basisspelers zijn, is dit lastig op te vangen omdat de spoeling in de eerste selectie dun is. Dokkum kan van iedere tegenstander in de competitie winnen, maar ook verliezen."

Van Buiten heeft sinds zijn jeugd bij Dokkum gevoetbald en daarna kwam hij bij de eerste selectie.

"Ik heb nog een tijdje op wedstrijdzwemmen gezeten, maar heb gekozen voor voetbal. Teamsport is het mooiste wat er is. Dokkum is een echte familieclub, waar veel vrienden van mij voetballen. Ik ga niet naar een andere club. We hebben een hecht team. Een speler als Martijn Jongeling zou best op een hoger niveau kunnen voetballen, maar blijft gewoon bij Dokkum. De meeste spelers zijn afkomstig uit de eigen jeugdopleiding. In de jeugdteams zitten spelers met mogelijkheden en er komt nu ook een aantal A-junioren bij de selectie. Als we gevrijwaard blijven van blessures kunnen we een goed seizoen spelen in de derde klasse. De wisselvalligheid moet dan wel verdwijnen. De selectie is prestatiegericht en we trainen serieus. Dokkum is een goed voetballende ploeg."

"Voetbal is voor mij
belangrijke uitlaatklep"

Van Buiten is van beroep maatschappelijk werker, een beroep waarin hij met veel problemen krijgt te maken. "Daarnaast is het voetbal voor mij een belangrijke uitlaatklep. Ik ben dan ook blij dat ik weer terug ben in de selectie."

De centrale verdediger is wel anders gaan spelen. "Vroeger wilde ik gevaarlijke situaties op het veld nog wel eens teveel voetballend oplossen, nu neem ik minder risico en kies ik voor de meest effectieve oplossing. Ik ben fanatiek en schuw het duel niet. Ik wil altijd winnen en kan niet goed tegen verlies."
Bij VV Dokkum wordt trainer Gerrie de Boer opgevolgd door Jan Willem Zwart, die voordat hij bij Dokkum aan de slag ging trainer was van Oeverzwaluwen uit Koudum. Hij zal proberen met Dokkum weer een goede klassering in de derde klasse te behalen.