Berwout Beimers (midden) is bij Harkemase Boys uitgegroeid tot een bepalende speler.
Berwout Beimers (midden) is bij Harkemase Boys uitgegroeid tot een bepalende speler. Foto:

Berwout Beimers: groeibriljant bij Harkemase Boys

HARKEMA – Harkemase Boys sloot een wat wisselvallig, maar toch geslaagd seizoen in de derde divisie af met een plaats in de middenmoot. Eén van de smaakmakers was Berwout Beimers, die zich met elf doelpunten en een aantal assists in de kijker speelde. De aanvaller is vaak beslissend en heeft zich snel aangepast aan een hoger niveau.

Oebele Schokker speelt niet meer voor Harkemase Boys, maar Berwout Beimers is een vergelijkbare speler, die met individuele acties en passeerbewegingen een wedstrijd naar zijn hand kan zetten en kan 'lezen'. De twintigjarige Beimers speelde twee seizoenen geleden nog voor tweedeklasser VV Hardegarijp, waar hij opviel door zijn goede spel en hij werd benaderd door andere clubs. Nu is hij in snel tempo doorgegroeid naar een hoger niveau en kan Harkemase Boys nog veel van hem verwachten.

Hij maakte vorig jaar de overstap naar Harkemase Boys. "Dat had ik al eerder kunnen doen, want het seizoen daarvoor had Harkemase Boys ook al interesse. Ik ben toen nog gebleven, want Hardegarijp is een leuke club en ik voetbalde met plezier met vrienden. Als zestienjarige kwam ik al bij de eerste selectie en daarna heb ik er altijd bijgezeten."

Bij Hardegarijp reageerde men positief op het besluit van Beimers het hogerop te zoeken. "Als clubs als BCV of Leeuwarder Zwaluwen mij hadden benaderd, dan had ik het niet gedaan. Dat waren concurrenten van Hardegarijp in de tweede klasse", zegt hij. Zijn talent werd al vroeg onderkend, want bij SC Heerenveen was hij jarenlang jeugdspeler. Dit kreeg geen vervolg bij de profclub. "Na de C-junioren ben ik teruggaan naar Hardegarijp".

Het kostte hem geen moeite om zich aan te passen aan het niveau van de derde divisie, waarin het tempo een stuk hoger ligt dan in de tweede klasse en in alle opzichten meer van spelers wordt gevraagd. "Het voetbal is in de derde divisie vooral tactisch beter. In de lagere klassen zie je meer duels", zegt Beimers.

"Ik wil elke wedstrijd
belangrijk zijn"

Hij is een speler met een gave techniek, die in kleine ruimtes het overzicht houdt en ook nog regelmatig scoort. Hij rendeert zowel als aanvallende middenvelder als aanvaller . "Het is inderdaad snel gegaan sinds ik bij Hardegarijp vertrok, maar ik wist dat er meer in zat. Ik heb inderdaad wel talent en kan mij verder ontwikkelen. Ik kan nog beter worden, naar mijn gevoel. Ik heb vooral oog voor de assist en het creëren van mogelijkheden voor medespelers. Ik probeer de ruimtes op te zoeken, daar de actie te maken en iets te forceren. Van het afmaken voor de goal moet ik het minder hebben, hoewel ik afgelopen seizoen toch behoorlijk veel heb gescoord. "

Ondanks zijn opvallend goede spel ontbreekt het hem niet aan zelfkritiek. "Ik wil elke wedstrijd belangrijk zijn. Eigenlijk ben ik nog niet constant genoeg. Waar mijn plafond als speler ligt, weet ik niet. Dat moet ik nog leren ontdekken." Bij Harkemase Boys kan Beimers een nog betere en completere speler worden. "De meeste spelers zijn gebleven, met een paar nieuwe aanwinsten hebben we weer een goede selectie", denkt Beimers. De nieuwe trainer Tieme Klompe, opvolger van Henk Herder, is geen onbekende voor hem. "Toen ik nog bij de jeugd van SC Heerenveen speelde, heb ik trainingen van hem gehad", zegt Beimers over de oud-speler van Heerenveen, die bij Harkemase Boys de opvolger is van Henk Herder. Inmiddels is de competitie in de derde divisie al weer begonnen.

Ziet de toekomst en het voetbal-cv van Beimers er al feestelijk uit, ook in het dagelijks leven houdt hij zich bezig met vrolijke zaken. "Nadat ik mijn MBO-studie detailhandel heb afgerond, werk ik nu voor Het Feestplein in Leeuwarden, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in feestartikelen en ook bij evenementen ingeschakeld kan worden. Het Feestplein heeft een winkel in Leeuwarden en ook is er een webshop." Voorlopig bevalt het Beimers daar prima. "Mocht er iets anders op mijn pad komen, dan zie ik het wel."