Links de 'Helm van Hallum', te zien op een expositie in Terp Hegebeintum.
Links de 'Helm van Hallum', te zien op een expositie in Terp Hegebeintum. Foto: Ingezonden

Expositie rond 'Helm van Hallum' in Hegebeintum

HEGEBEINTUM - Het project Terpen - en Wierdenland, georganiseerd door instellingen op het terrein van landschapsbeheer, musea en de Waddenacademie heeft vier jaar lang onderzoek gedaan naar de landschapsgeschiedenis en archeologie van zes terp – en wierdedorpen. Drie in Groningen en drie in Fryslân waaronder Hallum. Begin van dit jaar is er in het museum Wierdenland te Ezinge een expositie geweest met het tonen van de resultaten van dit onderzoek.

Na sluiting van deze expositie heeft bezoekerscentrum Terp Hegebeintum contact gezocht met het verzoek om onderdelen naar Hegebeintum te mogen halen en dan vooral die materialen die betrekking hebben op deze regio in het bijzonder van het dorp Hallum en omgeving. Dit heeft geresulteerd in een gratis toegankelijke expositie die te zien is tot en met eind september.

Wat is er te zien: zes grote panelen over de geschiedenis van Terpenland tot de bedijkingen en het agrarische landschap. Drie panelen over Hallum, algemeen, sporen in het dorp en sporen in het landschap. Heel bijzonder is de 'helm van Hallum'. Meer dan een eeuw geleden zijn er bij opgravingen in Hallum twee stukken metaal gevonden. Pas later werden de bronsstukken herkend als onderdelen van 'noordse helmen' uit de vroege middeleeuwen. Ze werden gedragen, vooral in Zweden, door heidense krijgers en omdat ze kostbaar waren alleen door de hoge adel. De vraag komt dan naar voren heeft Hallum inderdaad hoge adel gekend en/of waren er relaties met Zweden. Van de beide bronzen stukjes is een helm geconstrueerd, nauwkeurig nagemaakt een parel in de collectie van vondsten uit Hallum en omstreken.
Het is een prachtige tentoonstelling geworden met duidelijke informatie over de leefomgeving en de geschiedenis op de grens van land en zee, het verborgen verhaal komt weer tot leven.