Jan de Boer was onder meer initiatiefnemer van stichting Wrâldfrucht.
Jan de Boer was onder meer initiatiefnemer van stichting Wrâldfrucht. Foto: Ingezonden

'Streekproducten-man' Jan de Boer overleden

BOELENSLAAN - Geheel onverwacht is vorige week woensdag Jan J. de Boer (65) overleden in zijn woonplaats Boelenslaan. Hij was begin jaren negentig initiatiefnemer van de Wrâldfrucht, later een stichting. "It wie it begjin fan de ytbere streekprodukten yn Fryslân en yn Nederlân", zegt zijn collega Henk Pilat.

De Boer had in de jaren tachtig een biologische tuin met bijzonder fruit in Jistrum. Hij vond het maar raar dat er alleen maar appel, peer en pruim werden verbouwd, er waren nog zeker 20.000 andere, eetbare vruchten! Via 'Wrâldfrucht' probeerde hij de Noordoost- Friese gemeente warm te krijgen voor de productie en verwerking van bijzondere biologische vruchten. Samen met bedrijfskundige Henk Pilat kwam de stichting Wrâldfrucht tot stand.

Die stichting had tot doel om biologische streekproducten - vooral diverse soorten bijzondere, minder bekende en oude vruchten - meer gekweekt en geproduceerd te krijgen. Al vrij snel kwam die productie - bij diverse ondernemers in de Noardlike Fryske Wâlden - op gang. De stichting legde zich vervolgens toe op innovatie, verbetering van de afzet en de promotie van deze producten, met het keurmerk Wâldpyk. "'Wrâldfrucht' wie it begjin fan de streekprodukten yn Fryslân en yn Nederlân", aldus Henk Pilat.
De Boer verhuisde naar Boelenslaan, waar hij een 'landgoed' van 4,5 hectare had, waar hij zich toelegde op plantenveredeling, zoals van de 'Gouden Vlier' en de Rubus idaeus Groovy, een framboos met grote, zoete vruchten.
Jan de Boer was ook mede-oprichter van Stichting Stipulae, die zich inzet voor biologische vruchtbomen, biogas en etenstuinen in Tanzania. En hij was de auteur van de uitgebreide 'Veldgids Landschapselementen Noardlike Fryske Wâlden' van Landschapsbeheer Friesland.