Jordan van der Maas deelt zijn passie voor de natuur graag met anderen.
Jordan van der Maas deelt zijn passie voor de natuur graag met anderen. Foto: Kayleigh van der Maas

Jordan van der Maas (19) maakt tweede natuurfilm

DRACHTEN - Jordan van der Maas is 19 jaar en woont in Drachten. In 2016 maakte hij zijn eerste natuurfilm: Licht en leven. Nadat deze film onverwacht succesvol werd, is hij vastbesloten een tweede productie te realiseren. "Ik ben al m'n hele leven een gedreven natuurliefhebber en deel ik mijn beelden en passie graag met de rest van de wereld," aldus Jordan.

"Maar dit keer pak ik het grootser aan. Ik ben al meer dan een half jaar bezig met een natuurfilm over de laagveengebieden in Friesland. Daarbij film ik gebieden als De Alde Feanen, De Deelen en de Feanhoop. Deze gebieden hebben een hoge natuurwaarde en barsten van de honderden planten en broedvogelsoorten.

De veencultuur krijgt een hoofdrol in de film

Maar deze gebieden zijn ook vooral uniek vanwege de cultuurhistorische waarden, waar ik met deze productie ook heel veel aandacht ga besteden. Want deze bijzondere natuurgebieden zijn ontstaan door de veenontginning in Friesland. Met de blote handen uitgegraven om turf te winnen. Bij de film wordt de veencultuur uiterst serieus genomen en krijgt het een waardige hoofdrol in de film. Maar ook de rietsnijcultuur en de skûtsjes krijgen aandacht, want ook die hebben er mee te maken."

"De arme veenarbeiders werden uitgebuit en onderdrukt door de veenbazen. Maar dankzij deze veenontginning hebben we deze prachtige natuurgebieden gekregen. Met deze film kijken we terug naar het ontstaan van deze gebieden bijna tweehonderd jaar geleden. Waarin Friesland voor een groot deel onbewoonbaar was door moeras en water. Naar het tijdperk van nu, want na de veenontginning is het teruggegeven aan de natuur en is het een rijkbloeiend veengebied met vele bijzondere natuurwaarden.

Ook kijken we vooruit in de tijd. Wat is de toekomst van deze gebieden? Deze natuurfilm wordt deels ook een cultuurfilm, waarin de veenontginning in Friesland wordt verfilmd. Hierbij heb ik hulp van de enthousiaste leden van veenmuseum It Damshûs in Nijbeets."

"Toen ik begon met dit project was ik meteen onder de indruk van de cultuurhistorische achtergrond en de waarde van de veengebieden in Friesland. Ik ben er volledig ingedoken en nu vind ik het belangrijk dat dit naar buiten komt. Door deze boodschap door te geven aan de inwoners van Friesland.

Ondertussen werk hard door om de film in najaar 2019 af te krijgen. Dus ik heb nog een flinke tijd voor de boeg en dat zal ik hard nodig hebben. Want er staan een hoop bijzondere opnames in de planning. Bovendien maak ik de muziek zelf, net als ik deed bij mijn eerste film. Tevens geef ik deze zomer workshops in Earnewald, hierbij neem ik mensen mee het veld in om te filmen.

"Bekijk een voorproefje op mijn YouTube kanaal."

De film heet Leven in het veen. Meer informatie kunt u vinden op mijn website: Naturescenes.nl of bekijk alvast een voorproefje op mijn YouTube-kanaal 'Leven in het veen'.