Het nationale kampioenschap fierljeppen speelt zich af op de nieuwe 
schansen van 'De Jint'. Vooraan de jeugdaccommodatie.
Het nationale kampioenschap fierljeppen speelt zich af op de nieuwe schansen van 'De Jint'. Vooraan de jeugdaccommodatie. Foto: Actief Media

Ljeppersklup Bergum maakt zich op voor het NK

BURGUM – De Ljeppersklup Burgum heeft zaterdag 1 september rood omcirkeld in de agenda. Dan zullen de fierljeppers op de vernieuwde schansen van fierljepaccommodatie 'De Jint' wedijveren om het Nederlands kampioenschap. "Op deze schansen kunnen records worden verbroken", weet Hans Helmholt, voorzitter van de ljeppersclub.

Door Jelle Jeensma

Het Nederlands kampioenschap wordt voor de derde keer in Burgum gehouden. Het kampioenschap van dit jaar valt samen met het veertigjarig bestaan van de ljeppersclub. "Toen bekend werd dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad zou worden hebben we geopteerd voor dit nationale kampioenschap en dit kregen we toegewezen", zegt Hans Helmholt. De ljeppersclub verwacht minimaal tweeduizend bezoekers. Er zal een tribune worden gebouwd om ze allemaal een plek te geven.

De fierljepaccommodatie in Burgum heeft een grote gedaanteverwisseling ondergaan, waardoor 'De Jint' weer klaar is voor de toekomst en er gesprongen wordt op topschansen. "De schansen in het Utrechtse Zegveld waren een voorbeeld voor ons bij de constructie in Burgum," zegt Helmholt. Op de schansen in Zegveld verbeterde Jaco de Groot uit Woerden onlangs het Nederlands record dat nu staat op 22,21 meter.

'De Jint' heeft nu in totaal vijf schansen. De jeugdljeppers maken gebruik van een nieuwe accommodatie met twee schansen en een nieuw bassin. Voor de drie grote schansen is meer ruimte gecreëerd. Helmholt: "De breedte tussen de schansen is vergroot. Dat is ook nodig nu de polsstokken steeds langer zijn geworden." De A-schans voor de senioren is in het midden gepositioneerd. "Op die plaats is het zandbed het breedst. Op deze schansen kunnen records worden gesprongen. De ljeppers zijn enthousiast", zegt Helmholt. Bij het maken van de schansen zijn moderne technieken toegepast, legt hij uit. "De nieuwe stabiele schansen bestaan uit stalen frames met lariks houtplankjes. Dat geeft een verend effect en de fierljeppers kunnen over de volledige lengte van de schans het maximale rendement uit de aanloop halen. Ook is de waterdiepte in het bassin dertig centimeter lager. Daardoor is het zandbed waarop wordt geland dieper aangelegd en komen de fierljeppers daarmee later in aanraking. Daardoor kunnen ze verder springen. Op de plek in het water waar de polsstok wordt gezet is breukzand aangebracht. Dat zand vloeit vanzelf terug, waardoor gaten worden gedicht. Dat zorgt voor meer stabiliteit bij het inspringen. De sport ontwikkelt zich steeds verder."

Het moderniseren van de fierljepaccommodatie heeft een flinke investering gevraagd weet Helmholt. "De gemeente Tytsjerksteradiel heeft de jeugdaccommodatie gebouwd. Ook de Provincie Fryslan, de Rabobank Friesland-Oost en het Jan Roelof Geertsma fonds hebben een bijdrage geleverd. Daarnaast hebben wij er een aantal nieuwe sponsors bijgekregen."

Op het nationale kampioenschap dat om 14.00 uur begint, zullen ook deelnemers van de Ljeppersklup Burgum in actie komen. Pytrix Westra bij de meisjes, Anneke Broersma en Hiske Galama bij de vrouwen en Hannes Scherjon en Alwin Fonk bij de mannen.
Ook op 3 september is er het nodige te beleven op de fierljepschansen in Burgum. In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad is er dan een demonstratie fierljeppen in het donker onder de naam Blue Jump. Dit spektakel begint om 21.00 uur.

.