Maarten in actie. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een indruk van de huldiging van maandagavond.
Maarten in actie. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een indruk van de huldiging van maandagavond. Foto: Eize Hoekstra

Maarten van der Weijden zwemt 2,5 miljoen bijeen

LEEUWARDEN - Maarten van der Weijden is, nadat hij 163 kilometer had afgelegd en ongeveer 55 uur heeft gezwommen, gestopt met zijn Elfstedentocht, vlak na Burdaard. Hij maakte maandagavond bekend hoeveel zijn actie heeft opgeleverd: € 2.511.302, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Doneren kan nog steeds, dus het bedrag kan de komende dagen nog hoger worden.

De Cityswims, waarin iedereen een stukje met Van der Weijden kon meezwemmen en zich kon laten sponsoren, werden kort voor de start van de tocht afgelast. Het water voldeed in het grootste deel van de elf steden niet aan de normen voor zwemwater, zo bleek uit metingen van de waterkwaliteit door Wetterskip Fryslân. Erin zwemmen was niet verantwoord voor de gezondheid. Desondanks koos Van der Weijden ervoor zijn tocht wel door te zetten.

Na 163 kilometer vond zijn begeleidende arts het niet meer verantwoord om door te zwemmen, en moest Van der Weijden zijn tocht stoppen. Een verstoorde zoutbalans en misselijkheid gooiden roet in het eten. Door de misselijkheid kon hij ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen. Hij werd naar het MCL gebracht om goed te worden onderzocht. Maandagavond was hij wel aanwezig bij de huldiging op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, waar
hij een officieel zwemelfstedenkruisje kreeg overhandigd van minister-president Rutte. Van der Weijden krijgt ook nog een huldiging in de gemeente Waalwijk, waar hij woont.