Op syk nei Sytze en Maaike

WARTEN - Museum Warten vertelt in museumgebouw it Earmhûs en rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij al jaren het verhaal van leven en overleven in een omgeving van riet-, veen- en graslanden. Met name het gebied rond Warten en NP de Alde Feanen staat hierin centraal.

In museumgebouw it Earmhûs, het voormalige armenhuis, is een diorama ingericht over het kluizenaarsechtpaar Sytze en Maaike. Zij woonden ronden 1900 zeer afgelegen, op een eilandje tussen de vele poelen en petgaten van het laagveenmoeras de Oude Venen, waar de naaste buren alleen per schouw te bereiken waren. Was het in het voorjaar en zomer een, naar Sytze's eigen zeggen een 'paradijs', in de herfst en winter was het een eenzaam, afgelegen oord.

Tijdens de praamtocht over poelen en petgaten hoort u het levensverhaal van dit zogenaamde kluizenaarsechtpaar en is er tijd voor 'pypskoft' met koffie/thee en boffert. Na de praamtocht bezoekt u it Earmhuis en de boerderij. Vervolgens bestaat de mogelijkheid om de middag af te sluiten met het Sytze'Maaike-menu, bestaande uit een pannenkoek en eenvoudig 'neigesetsje' oftewel een toetje.

De praam vertrekt zondag 26 augustus a.s. om 13.30 uur vanaf it Hellengpaed in Warten. Kosten de praamtocht incl. museumbezoek E 9,50 p.p., inclusief Sytze'Maaike-menu na afloop E 22,50 p.p.

In verband met beperkt aantal passagiers in de praam graag aanmelden via info@museumwarten.nl of op tel.nr. 058 2552546.