'Brommelwyfke' Hennie Pilat reikte donderdag de eerste bramen uit aan 'Brommelwyfke' van het eerste uur Hilly Harms.
'Brommelwyfke' Hennie Pilat reikte donderdag de eerste bramen uit aan 'Brommelwyfke' van het eerste uur Hilly Harms. Foto: Hielke Boorsma

Kom op verhaal tijdens bramenfestijn Brommels!

BUITENPOST/JISTRUM - Zaterdag 25 en zondag 26 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden voor het zevende jaar op rij Brommels! gevierd. Het tweedaagse bramenfestijn werd donderdagmiddag traditioneel afgetrapt met de feestelijke aanbieding van de 'eerste bramen'.

Op de Muzykpleats in Buitenpost overhandigde een Brommelwyfke de eerste brommels aan actrice en verhalenvertelster Hilly Harms uit Jistrum. De organisatie van het bramenfestijn reikt jaarlijks de eerste bramen uit aan een persoon die zich op een bijzondere wijze inzet voor het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden of de Wâldpykcultuur. "Krekt no't Brommels! yn it tema "kom op verhaal" stiet, wie it ít momint om Hilly Harms te eren mei de earste toarnbeien en har sa te betankjen foar it - yn brede sin - útdragen fan de Wâldpykkultuer", aldus Betty Schotanus van de organisatie.

Publiek kan dit jaar genieten van allerlei vormen van verhalen. Een greep uit het programma: ouderwets luisteren naar sterke verhalen over Grutte Wopke kan bij de verhalenrondes van Douwe Kootstra in de Verhalenkamer in Eastermar. De Spitkeet organiseert speciale rondleidingen met verhalen over de laatste bewoners van de woningen die in het openluchtmuseum staan. Wie zelf actief aan de slag wil, kan naar het improvisatietheater met het Brommelwyfke en gedichten schrijven met Erica Destercke. Brommels! biedt dit jaar ook een avondprogramma met optredens van Bennie Huisman, Marcel Smit, de Sugar Berries en een Friestalige nachtvoorstelling Us Paradyske.

Tips voor een succesvolle bramenzoektocht, lekkere recepten met bramen, een overzicht van pluklocaties en het algemene activiteitenoverzicht zijn te vinden op www.brommelsfestijn.nl. Het pro gramma is ook elders in deze krant gedrukt.