Het brugdek in Eastermar wordt nat gehouden vanwege de hete zomer.
Het brugdek in Eastermar wordt nat gehouden vanwege de hete zomer. Foto:

De zomer van 2018 zal nog lang heugen

EASTERMAR - Het is een klein voorbeeld van een bijzondere zomer: het natspuiten van een brugdek, in dit geval van de brug over de Lits bij Eastermar. Dit om te voorkomen dat het brugdek te warm wordt en als gevolg daarvan te veel uitzet.

Gratis douche is welkom

Het gevolg is dan namelijk dat de brug of niet meer omhoog wil, of niet meer naar beneden wil als het eenmaal omhoog staat. In het ene geval ten koste van de pleziervaart, in het andere geval ten koste van het wegverkeer. Het voordeel van het natspuiten is, dat de auto's een gratis douche krijgen. Die kunnen ze wellicht goed wel gebruiken, want waterleidingbedrijf Vitens waarschuwt om geen drinkwater te gebruiken voor betrekkelijk luxe zaken als autowassen of de tuin besproeien.
Het beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân vorige week vanwege droogte heeft afgekondigd, heeft effect, meldt het waterschap. "Het waterverbruik is verminderd en het waterpeil is vrijwel overal op de gewenste hoogte." Wetterskip Fryslân staat daarom toe akkerbouwgewassen zes uur langer per dag te beregenen: tussen 18.00 uur 's avonds en 10.00 uur 's ochtends. Ook het verbod op de beregening uit grondwater wordt versoepeld. De aanpassingen gingen vrijdagmiddag per direct in. LTO Noord heeft positief op deze verruiming gereageerd.

'Droogste periode sinds 1706'

Volgens dr. Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit) was de periode april tot en met juli 2018 de droogste 'april tot en met juli' sinds 1706.