De timmermannen lieten bijna een eeuw geleden hun handschrift achter op een kerkbank in Nes.
De timmermannen lieten bijna een eeuw geleden hun handschrift achter op een kerkbank in Nes. Foto: Ingezonden

Handtekening uit 1925 ontdekt bij kerk in Nes

NES - Op dit moment wordt de voormalige gereformeerde kerk van Nes (D) gerenoveerd en omgetoverd tot ware theaterkerk. Tot ieders verbazing kwamen de namen en datum van de timmermannen uit 1925 tevoorschijn. Daarnaast werd er een cent uit 1927 gevonden.

Gosse Boskma en zijn collega van timmerbedrijf Boskma uit Burgum, vonden de beschrijving achter op een kerkbank. Anke Bijlsma, directeur van Theaterkerk Nes, is enthousiast over de vondst. "Yn dy tiid wie it gebrûklik om as timmerman in soarte fan hantekening achter te litten. It is skreaun troch Klaas de Vries junior út Ealsum. Hy wie arbeider by de famylje J. Kooistra út Nes en as ik de datum leauwe mei, skreau hy dit op 29 novimber 1925. Sa moai dat it ferline sichtber wurdt!' aldus Anke Bijlsma.

De kerk is straks helemaal klaar voor onder andere concerten, symposia, voorstellingen en festivals. Ook blijft de kerk beschikbaar voor rouw-en trouwdiensten. Voor deze renovatie worden onder andere de kerkbanken, waar de ouderlingen in zaten, verplaatst.

Voor de zomer zijn er al een aantal succesvolle producties geweest in de kerk van Nes. Er kunnen zo'n 200 mensen in de kerk. In de ruimte achter de kerk, 'het lokaal', wordt na de bouwvak begonnen met het realiseren van een horecagedeelte. Deze ruimte is ook geschikt voor workshops, diners en lunches. Dat maakt de locatie dus helemaal interessant voor symposia en dergelijke.
Eind oktober hoopt Anke Bijlsma dat alles klaar is en wie weet komen ze nog wat mooie vondsten tegen. De eerstvolgende voorstelling zal op 3 november zijn. Dan is de muziekvoorstelling 'Bonne Route' van Tjerk Ridder te zien. Kaarten zijn al verkrijgbaar via www.theaterkerknes.nl.