Ook doven-maatschappelijk werk gratis

LEEUWARDEN - Horende mensen hoeven niet te betalen voor maatschappelijk werk. Voor mensen doof of slechthorend zijn, is dat pas sinds kort zo. Per 1 januari 2018 kunnen zij 10 uur gratis dovenmaatschappelijk werk krijgen.

Waarom speciaal
Doven-maatschappelijk werk?

Mensen die vroegdoof, ernstig slechthorend of beperkt in horen én zien zijn, hebben door hun beperking meer nodig dan het standaard maatschappelijk werk. Denk bijvoorbeeld aan een andere manier van communiceren (onder andere gebarentaal) en kennis van de dovencultuur. Bovendien is de taalontwikkeling van vroegdove mensen anders omdat ze gesproken taal niet kunnen horen. Daardoor hebben sommigen moeite met lezen en schrijven. Een en ander vraagt meer en andere vaardigheden van een maatschappelijk werker.

Voor wat voor vragen?

Bij het doven-maatschappelijk werk kun je terecht met alle vragen waar horende mensen ook mee naar het maatschappelijk werk gaan. Toch zijn er ook vragen die specifiek bij deze doelgroep horen, zoals vragen over communicatie en eenzaamheid.

Problemen ontstaan ook vaak rondom het contact met instanties zoals de gemeente of het UWV. "De brieven van deze instanties zijn vaak moeilijk. Als je niet zo goed kunt lezen, is dat lastig. Als je ook niet even kunt bellen of makkelijk een mail schrijft om te vragen wat ze bedoelen, kun je in de problemen komen", vertelt Alie Bekendam van de GGMD voor Doven en Slechthorenden. "Het vraagt vaak om een andere aanpak dan bij horenden. Voor de mensen is het fijn als de maatschappelijk werker met ze kan communiceren en bekend is met de dovencultuur. Dan hoeven ze niet alles uit te leggen, maar wordt begrepen waarom dingen voor deze doelgroep zijn zoals ze zijn. Ook weten deze maatschappelijk werkers welke oplossingen er allemaal al bedacht zijn."

10 uur gratis

De gemeente betaalt maximaal tien uur dovenmaatschappelijk werk. Alie Bekendam: "Deze uren zijn voor de cliënt gratis, ze betalen hiervoor geen eigen bijdrage. Bij GGMD regelen we dat mensen daarvoor van hun gemeente een WMO-beschikking krijgen. Meestal is tien uur voldoende om een probleem op te lossen of er mee te leren omgaan."

Wie meer wil weten over doven-maatschappelijk werk kan contact opnemen met GGMD via contact@ggmd.nl of 088 – 43 21 700.

Theater mantelzorg

DE WESTEREEN - Op 25 september van 14.00 tot 16.30 uur vindt de theatervoorstelling over 'jonge mantelzorgers' plaats, in it Badhûs, Sportleane 2, De Westereen.

Deze wordt georganiseerd vanuit een samenwerkingsverband met Stichting Welzijn Het Bolwerk, Kearn Welzijn en Federatie Christelijk Jeugdwerk Tytsjerksteradiel. De voorstelling beïnvloedt de beeldvorming rondom jonge mantelzorgers en maakt inzichtelijk met wat voor dilemma's en zorgen zij te kampen hebben. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor professionals en belangstellenden.
De theatervoorstelling wordt uitgevoerd om meer bewustzijn en aandacht te creëren voor de jonge mantelzorgers, die dit meer dan verdienen. Opgave voor de voorstelling kan tot 1 september, via mantelzorg@kearn.nl