Lucas Petit in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Hij geeft op 9 augustus een lezing in Beetsterzwaag.
Lucas Petit in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Hij geeft op 9 augustus een lezing in Beetsterzwaag. Foto: RMO.

Lezing Lucas Petit: 'Avonturiers en archeologie'

BEETSTERZWAAG - Op donderdagavond 9 augustus begint om 20.00 uur de lezing 'Avonturiers op zoek naar schatten en faam; archeologie ten tijde van Tinco Lycklama.' Spreker is dr. Lucas Petit, conservator Midden-Oosten van het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden.

Hij gaat aan de hand van beeldmateriaal in op deze vragen: wie waren er ten tijde van Tinco aan het graven in het Midden-Oosten? Hoe ging zo'n opgraving in z'n werk? Wat waren de gevaren? Wat is er gevonden? Dit is de zesde lezing van de lezingenserie door prominente sprekers op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama-tentoonstelling "een Friese jonker in de Oriënt", die tot 9 september in Beetsterzwaag te zien is.

Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. De lezingen worden bijna elke week gehouden. Onderwerpen zijn onder andere het Oriëntalisme; Tinco in de stad van de Perzen; Tinco in Syrië; en de Friese adel. Kijk voor het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen. De locatie is het statige Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco, waar geschilderde portretten hangen van de ouders van Tinco. Reserveren aanbevolen!

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee in het kader van Leeuwarden - Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Entree: vijf euro. Kaartverkoop: Voorverkoop aan de kassa van de Tinco-tentoonstelling en online met toeslag via www.historischbeetsterzwaag.nl en op de avond zelf ook bij de kassa aan de zaal.
Het volledige lezingenprogramma is te vinden op: www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen.