De herdenking van vorig jaar in Marum.
De herdenking van vorig jaar in Marum. Foto: Ingezonden

Herdenking bevrijding Nederlands Indië in Marum

MARUM - Woensdag 15 augustus wordt in het Groningse Marum de bevrijding van toenmalig Nederlands Indië herdacht. Het is dan 73 jaar geleden dat Japan capituleerde, waarmee de kolonie werd bevrijd van Japanse bezetters.

Het is de vijfde keer dat de herdenking in Marum wordt gehouden, speciaal voor bewoners uit Friesland, Groningen en Drenthe. Deze is op dezelfde dag als de landelijke herdenking in Den Haag. Veel mensen uit het noorden vinden de reis naar Den Haag te ver, aldus organisator Tony Simon, woonachtig in Marum. "In 2014 hielden we de herdenking voor het eerst, in mijn atelier in Marum", zegt hij. Simon was twaalf toen hij met z'n vader het land ontvluchtte, in 1958. "Mijn vader was Nederlander, betrokken bij de wederopbouw van het land. Zodra de Indonesische leiding hem niet meer nodig had, liep hij gevaar. Toen zijn we halsoverkop gevlucht. We konden met een boot vanuit Djakarta naar Nederland reizen."

De officiële bevrijdingsdatum was 15 augustus 1945, toen capituleerden de Japanners. Veel mensen waren opgesloten geweest in kampen onder leiding van de Japanse bezetters. Een deel van hen is er omgekomen. Van veel van hen is onbekend of en zo ja waar ze begraven zijn, merkt Simon op. "Dat maakt het herdenken extra pijnlijk", stelt hij.

Het programma op 15 augustus in Marum: verzamelen om circa 18.45 uur bij het Romaanse kerkje aan de Noorderringweg in Marum. Tot circa 19.10 uur: zang en muziek van Moluks gospelkoor. Daarna een korte toespraak van de (loco-)burgemeester van Marum. Na die speech zingt een Moluks koor het Wilhelmus en het Moluks volkslied. Tussen half acht en acht uur koffie, thee en cake. Vanaf 20.00 uur: voordracht van persoonlijke verhalen uit Indië en vertoning van een film in het Romaanse kerkje.